Nøkkelmaskiner for EDB

Nøkkelmaskiner for EDB

Introduksjonen av IBM P5-590 og P5-595 gir EDB Business Partner glimrende maskiner for konsolidering av egne og Telenors behov.
I løpet av de seneste halve året har IBM oppgradert hele sin maskinserie, P-series/I-series, for AIX og I5/OS, IBMs Unix og egenutviklete maskinmiljø for mellomstore maskiner (OS/400).

Maskinserien kommer nå i fem modeller og dekker behovene for alle EDBs kunder som foretrekker Unix eller Linux.

Lanseringen kommer på et heldig tidspunkt for EDB som skal konsolidere 1.700 tjenestemaskiner for Telenor og 6.300 egne. Mange av disse vil også kjøre Microsoft Windows Server på X-series, spesielt modell X445.

IBM har foretatt en meget overbevisende test med kjøring av applikasjoner fra egne og andres maskiner på sine store tjenestemaskiner.

Kraftigst

Maskinserien består nå av de nye store P5-595 og P5-590 og de tidligere lanserte P5-520, P5-550 og P5-570. P5 angir prosessorgenerasjonen for å unngå misforståelser. De nye modellen er tilpasset spesialkabinetter (Frames) på 24 tommer. De tre mindre kan monteres i et standard 19 tommers kabinett.

Hva som er underlig er at de nye toppmodellene har en lavere nummerbetegnelse enn den tidligere toppmodellen P690. P5-590 tilsvarer P690 siden begge har 32 prosessorer, men P5-590 er betydelig kraftigere. Det skyldes at P5-590 bruker P5-prosessoren mens 690 bruker P4.

P5-595 benytter inntil 64 prosessorer og er ifølge uavhengige tester kanskje den kraftigste generelle tjenestemaskinen på markedet.

-- Den tidligere toppmodellen 690 har en RPERF på 104, den nye 595 oppnår 306, sier Morten Langbo, salgsansvarlig for IBMs tjenestemaskiner.

RPERF står for Relative Performance hvor den tidligere modellen P640 er satt til 1. Sammenligningen er bare gyldig mellom IBMs maskiner i P-serien. Grovt sett er P5-595 fire ganger kraftigere enn de maskinene Universitetet i Bergen har anskaffet for sine beregningsintensive oppgaver.

Det skyldes større bufre for data, mer avansert produksjonsteknologi, raskere klokke, flertrådsteknikk og raskere tilgang til minne. Flertrådsteknkken bidrar med inntil 30 prosent bedre ytelse.

Virtuelle maskiner

Hva som er mer interessant for EDB, er de nye maskinenes evne til å opptre som mange virtuelle maskiner. Kravet til en virtuell maskin er at den tildeles ti prosent av en prosessor.

Fordelen med virtualisering er dynamisk å kunne flytte ytelse til applikasjoner som trenger det, og kjøre flere maskinmiljøer samtidig. Nytt er evnen til å definere en virtuell inn/ut-maskin for å kommunisere mot nettverk og lagringssystemer. Kommunikasjonen foregår over et virtuelt lokalnett på 3 Gbit per sekund.

Mens de fleste virtuelle maskinene kommuniserer med omverden via den virtuelle inn/ut-maskinen, kan dataintensive applikasjoner også få tildelt egen inn/ut-maskin.

De nye maskinene har blitt enda mer pålitelige. Det erfaring fra 40 års utvikling på stormaskin som overføres. Eksempelvis benyttes 20 prosent av arbeidskapasiteten til prosessorene ifølge IBM til feildetektering. I tillegg benyttes det to service-prosessorer på P5-590 og P5-595 som overvåker maskinene og rapporterer feil.