Nomadene pakker ryggsekken

Nomadene pakker ryggsekken

De neste fem årene blir en kamp om hvilke verktøy nomadene skal pakke i ryggsekken.
Ryggsekk var et særsyn i USA for 30 år siden. Ryggsekk er ikke lenger et særsyn for fagfolk på farten. Mye av ryggsekkens innhold vil handle om å tilfredsstille den enkeltes informasjonsbehov for arbeid og fritid.

Inspirasjonen for utviklingen kommer fra konsumentmarkedet hvor spillglade ungdommer under 40 hele tiden anskaffer det siste.

Store aktører på it, tele, lyd og bilde ønsker alle sin del av konsumentenes investeringer, for programvare og multimedia skaper nye muligheter.

De store asiatiske elektronikkgigantene med Sony i spissen, it-leverandørene med Apple som frontfigur, mobiltelefongigantene med Nokia som ledende, og Microsoft ønsker å definere kravene for fremtidens arbeidsbetingelser.

I Sun deler 1,8 ansatte samme kontor. Ifølge toppsjef Scott McNealy er målet fire. Reising i rushtiden skal unngås.

Sun ønsker at mange av sine ansatte mer og mer skal jobbe hjemmefra. Suns ansatte skal derfor benytte de mest effektive hjelpemidlene. Nødvendige møter legges derfor på tidspunkter hvor det er minst mulig trafikk.

Med få unntak kommer ikke hjelpemidlene fra it-industrien, men fra konkurransen mellom it, tele og brunevareindustrien. Men lite kan gjøres uten transport. Datakommunikasjon i alle former sørger for transport.

Tall og bokstaver er mindre interessante. Analyseresultater, bilder og lyd er meget interessante, spesielt i forbindelse med at man ser at kolleger er tilgjengelige.

Tilgjengelig betyr at man er tilknyttet det felles nettverket slik at øyeblikksmeldinger bidrar til å starte en prosess. Skriftlig dialog eller samtale over nettet skal sørge for å løse arbeidsoppgavene i fellesskap.

For ytterligere samarbeid kreves det videokonferanser, ikke på teleleverandørenes, men på internettets premisser med IP som transport. Fortsatt benyttes mest teleprotokoller, men når de ansatte også skal være på farten, vil IP tvinge teleleverandørene til oppgradere kommunikasjonstilbudet.

På farten betyr å kunne stoppe ved behov. Trådløs kommunikasjon gjør at et hvert bord kan benyttes som arbeidspult, også i flysetet. Da blir det et spørsmål om hva slags hjelpemidler. En tynn klient med et avansert smartkort for sikker autentisering, er et alternativ, bærbar og notatblokk-pc et annet. Fremtidens lomme-pc og 3G-telefon vil påvirke det meste.

Pc-en vil mange foretrekke. Den kan settes opp til å jobbe selvstendig med skriving, den kan være en tynn klient ved nettverkstilkobling. Å bruke en bærbar pc til å lagre konfidensielle data er lite tilrådelig selv med kryptering og brannmur.

Det er et behov å følge med på nyhetsutviklingen. Den bærbare tv-en vil etter hvert bli en følgesvenn. Ideen er å få med seg nyhetsbildet på hjemstedet og i tilknytning til jobben. Sony har lansert sine første modeller.

Microsofts utvikling på multimedia-pc vil kunne føre til en kombinasjon av en notatblokk-pc og tv. Spørsmålet er bare hvilke standarder som skal benyttes?

Den største påvirkningen kommer fra mobiltelefoni. Med tredje generasjon legges kortene på nytt. Det gjelder å ha fristende modeller, både med hensyn til funksjonalitet og design.

Kamera vil være kontroversielt spesielt hvis kvaliteten er god. Større skjermer og oppløsning, 400 punkter per tomme, vil friste. Grafisk betjening vil friste. Microsoft har et fortrinn. Windows er kjent. De andre har konkurrerende betjening selv om de nå ligner hverandre mer og mer.

Tredje generasjons mobilteknologi vil være interessant for lomme og notatblokk-pc-er også, spesielt i forbindelse med tv og videokonferanser. Å kunne diskutere med en kollega som er langt borte, når behovet oppstår, bidrar til beslutninger og bedre løsninger, der og da.

Der og da, blir en drivkraft for forretningsvirksomheten. Det gjelder bare å tilrettelegge infrastrukturen, forretningssystemene og samarbeidssystemene for raske tiltak, tilbud som er tidsbegrenset, kanskje bare en time.

Heldigvis skal vi nå alle glemme timer. Ha en gledelig og bekymringsløs høytid.