Nord og vest sammen mot øst

Nord og vest sammen mot øst

Bredbåndsmarkedet vokser, mens antall leverandører krymper. Veksten i markedet vil fortsette og det vil også konsolideringen blant leverandørene. Nextgentel og Catch Communications kommer til å gifte seg etter hvert.
Catch Communications åpnet ballet med kjøpet av Bluecom. Nå har Telenor lagt 50 millioner kroner på bordet for Tiscalis norske virksomhet. Bredbåndskonsolideringen som ble spådd å finne sted i 2004 er i full gang.

nn Det gjenstår å se om Telenor får tilslaget på Tiscali. Der vil konkurransemyndighetene ha et ord med i laget. Men kundeporteføljen til Tiscali blir uansett fordelt på en annen hånd, om det blir Telenor eller andre.

Bluecom fikk ikke lange fartstiden på egne ben. Det samme vil skje med flere mindre leverandører av tradisjonelle bredbåndstjenster. Uten særlig annet enn selve aksessen å tilby, vil prispresset i markedet bli for hardt.

Men det er i det øvre leverandørsjiktet den synlige konsolideringen vil finne sted. Med Tiscali og Bluecom ute av dansen, gjenstår det å se hva som skjer med Nexgentel og Catch Communications. Telenor vil ikke kunne blande seg inn, det vil konkurransemyndighetene sørge for.

nn En fusjon mellom Nextgentel og Catch er svært sannsynlig. Sammen vil de kunne seile opp som et Netcom mot Telenor, sett med bredbåndsøyne. En slik fusjon er sannsynlig med industrielle øyne, men også rent finansielle.

En av de store eierne i Catch er investoren Christen Sveaas via Kistefos. Han er ikke kjent for å innta passive posisjoner. I et blomstrende marked foreligger det sikkert planer om ytterligere konsolideringer. Det er for øvrig ikke rene spekulasjoner. I forbindelse med resultatfremleggelsen for andre kvartal 2004 står det i børsmeldingen at integrasjonen av Bluecom i selskapet "stadfester selskapets rolle som en aktiv konsolideringspartner".

Men man må være to for å danse tango. Spøsmålet er hvorvidt de store eierne i Nexgentel ønsker å slå seg sammen med Catch. Gründerne spiller en rolle, men administrerende direktør Olav Stokke med følge har ikke de helt store eierandelene. De største eierne er rene venturefond, og de har ofte planer og agendaer som ikke alltid er sammenfallende med følelsene til skaperne av bedriften.

nn Dessuten er det jo gøy at det ikke blir nok en "Oslo-fusjon". Med nordnorske Catch og bergenske Netxgentel har bredbåndsbransjen en sjanse til å videreføre de historiske handelsforbindelsene som har eksistert mellom nord og vest i over 100 år. Akkurat det spiller vel liten rolle for pengefolket, men det bør jo være plass for litt historie og kuriosa også i en tøff forretningshverdag.

Jeg tror på Bergen og Bodø mot Oslo.