Norden dominerer it-indeks

De nordiske landene befester sin dominerende posisjon på IDCs Information Society Index. Det betyr sterkere konkurransekraft, mener forskningssjef Anders Elbak (bildet) i IDC Nordic.

De nordiske landene har alltid vært godt posisjonert på IDCs ISI-indeks, men i år er deres dominerende rolle enda mer fremtredende. Både Norge, Sverige, Danmark og Finland er på topp fem-lista.

Tidligere har høy levestandard, en høyt utdannet befolkning og så videre, lagt grunnlaget for en tidlig interesse innen it - som igjen har dannet utgangspunktet for dagens it-samfunn.

Myndigheter, bedrifter og brukere har forstått fordelene med bruk av it og investering i infrastruktur, utdanning og utvikling fulgte etter.

Denne fremtidsrettede tenkemåten er mer eller mindre universell i regionen. Man kan se på et fåtall spesifikke elementer for å kunne fastslå landsforskjellene som gir fordelingen av topplasseringene.

Sverige har vist en bemerkelsesverdig stabilitet, ifølge IDC. For femte året på rad topper svenskene ISI-indeksen. I Sverige har man en kontinuerlig oppbygging og oppgradering av infrastrukturen, og it brukes i stadig mer avanserte tjenester.

Danmark og Norge har ofte knivet om andreplassen. I år var det Danmark som trakk det lengste strået, mens Norge falt til fjerdeplass.

Det samlede it-markedet har vært bedre i Danmark, men den viktigste årsaken til Danmarks klatring er den eksepsjonelt raske bredbåndsutbyggingen.

Norge har hatt noen vanskeligheter, delvis på grunn av størrelsen på landet - som medfører større investeringer av den typen verken myndighetene eller private selskaper ser ut til å vil foreta.

-- Å være på toppen av lista betyr at vi i den nordiske regionen har god it-utbredelse og er i stand til å utnytte dette. I og med it og kommunikasjon stadig blir mer viktig i forretningslivet, betyr en sterk posisjon det samme som mer konkurransekraft, sier forskningsansvarlig Anders Elbak i IDC Nordic.