Nordmann dømt for fildeling

En 34 år gammmel nordmann er dømt til 30 dagers betinget fengsel og ilagt en bot på 10.000 kroner etter å ha bidratt aktivt til omfattende deling av musikk og film på nettet.

Dommen falt i Oslo Tingrett i midten av september, men ble gjort kjent først onsdag ettermiddag, da oslopolitiet sendte ute en pressemelding om saken.

Ifølge dommen fant retten det bevist at mannen i en periode i mars i fjor medvirket til at deltakerne i en internasjonal gruppe, "VeritasBB", gjorde tilgjengelig filmer og programvare for gruppens 289 registrerte medlemmer via internett uten rettighetshavernes samtykke.

Norsk politi åpnet etterforskning i saken i Norge etter at tysk politi hadde startet å etterforske flere av gruppens tyske medlemmer.

Stort nettverk

34-åringen ga en klar tilståelse i retten.

- Mannen har vært med i et større internasjonalt nettverk der medlemmene hadde flere roller, sier politiadvokat Espen Skjerven til VG Nett.

Ifølge Skjerven fungerte gruppen slik at en del av medlemmene tok seg av skanning etter sårbare nettverk.

- Da disse var funnet trengte andre seg inn og opprettet FTP-servere. Maskinen ble igjen matet med åndsverkbeskyttet materiale av såkalte fillere, forklarer politiadvokaten.

Medlemmene i nettverket fikk så informasjon på en annen side om hvor man kunne finne disse sidene.

- 34-åringen sørget for nettplass hos en nettvert i Oslo. Her la deltakere i gruppen ut opplysninger om hvilke programvarer, spill, filmer de hadde lastet opp til FTP-servererne, samt opplysninger om IP-adressen med brukernavn og passord til serverne der piratvarene kunne finnes. Han var derfor delaktig til spredning av dette materialet, sier politiadvokaten.

Skjerven vil ikke kommentere om flere nordmenn er under etterforskning i samme sak.