Nordmenn har mobildilla

Bransjen selv trodde på en nedgang på 10 prosent i forhold til toppåret 2004. Fasiten ble 2,35 millioner solgte enheter og en vekst på 14 prosent.

- Helt til slutten av fjoråret trodde vi at omsetningen av mobiltelefoner ville synke fra 2004, da det ble omsatt 2,05 millioner telefoner. Men salget i siste kvartal var så stort at den ventede nedgangen ble snudd til oppgang. 2,35 millioner telefoner ga en vekst på 14 prosent fra 2004, sier informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkbransjen i en pressemelding.

Sett i forhold til abonnementstallet betyr den meget høye omsetningen i fjor at folk i Norge nå skifter mobiltelefon i gjennomsnitt hvert annet år.

- Unge brukere skifter telefon oftere enn dette. Vi legger både vekt på kvalitet, brukeregenskaper og design når vi velger mobiltelefon, sier Andersen.

Flesteparten med kamera

Telefonene får stadig bedre skjermer, radio, lagringskapasitet for musikk og video er en del av utviklingen.

Det ser også ut til at mobiltelefonen blir et fotoapparat for mange brukere. 93 prosent av mobiltelefonene som ble solgt i fjor hadde innebygd kamera.

Kvaliteten på bildene blir stadig bedre og kan snart sammenlignes med de rimeligste digitale stillbildekameraene. Nesten alle mobiltelefoner har nå mms-funksjon, som betyr at du kan sende og ta imot bilder.

Liten fart i 3G

- 2005 ble ikke noe gjennombruddsår for 3G-telefoner. Det ble solgt ca 120.000 slike telefoner i fjor. Årsaken var nok først og fremst at det foreløpig bare har vært en operatør i markedet og at det ikke har vært stort tilbud av tilleggstjenester, sier Andersen.

Elektronikkbransjen venter at totalomsetningen av mobiltelefoner i år blir som i fjor, men at salget av 3G-telefoner vil øke til om lag 500.000 i 2006.