- Norge dårlig på innovasjon

- Norge dårlig på innovasjon

En undersøkelse fra BSA viser at Norge taper internasjonalt innen innovasjon og konkurranseevne.

Business Software Alliance (BSA) leverte på onsdag årets utgave av IT Industry Competetiveness Index.

Indeksen, som først ble presentert i 2007, sammenligner 66 land innen seks forskjellige kategoriene som de mener utgjør det kritiske grunnlaget for it-innovasjon og konkurranseevne.

De seks kategoriene er salmet miljø, it infrastruktur, menneskelig kapital, forskning og utvikling, juridisk miljø og offentlig støtte for næringsutvikling.

Norge på 14. plass

På topp fem finner vi USA, Finland, Singaport, Sverige og Storbritannia.

Norge falt denne gangen fire plasser fra forrige oppdatering av indeksen, og havnet på en 14. plass. Det samlede it-miljøet i Norge scorer høyt, men vi tapte i de fem andre kategoriene.

- Årets undersøkelse viser at land som, tradisjonelt sett, er sterke innen it opprettholder sine posisjoner ettersom de har byttet opp solide grunnlag for teknologisk innovasjon og konkurranseevne gjennom flere år med investeringer", sier advokat Thor B. Mosaker, som er talsmann for BSA Norge.

Han forklarer at Norge har tapt seg på grunn av dårlig prestasjon i dem av seks kategorier.

- Politikerne har store muligheter til å forbedre disse områdene og vi vet fra global erfaring at det vil være verdt innsatsen, fortsetter Mosaker.

Økt global konkurranse

- IT Industry Competitiveness Index 2011 viser helt klart at det å investere i det grunnleggende teknologi og innovasjon vil gi enorme utbytter på lang sikt, sier Robert Holleyman, konsernsjef i BSA i en pressemelding.

Land som viser størst fremgang i årets undersøkelse i forhold til forrige gang indeksen ble oppdatert i 2009 kan vise til økte budsjetter innen forskning og utvikling. Eksempelvis har Malaysia klatret hele ellve plasser, og India ti plasser.

- Som den globale utviklingen begynner å komme seg, er det viktigere enn noensinne for regjeringene å ha et langsiktig syn på it-bransjens utvikling. De må ha et perspektiv på syv til ni år, og investere tilsvarende, fortsetter Holleyman.

Indeksen IT Industry Competitiveness Index 2011kan lastes ned i helhet på BSAs nettsted.