Norge er en sinke på innebygget 3G

I Norge er pc-er med innebygget 3G-kort så nytt at Telenor ikke vil snakke om det. Både Telenor og Netcom mangler avtaler med pc-produsentene.

Norge ligger langt framme når det gjelder bruk av 3G-innstikkskort i pc. Telenor og Netcom har hatt stor suksess med henholdsvis Mobilt Kontor og Connect.

Når det gjelder pc-er med innebygget 3G-kort er Norge derimot i ferd med å bli en sinke. De siste månedene har de fleste av de store produsentene lansert bærbare pc-er med innebygget 3G-kort. Ingen av disse er sertifisert av Telenor og Netcom for bruk i de norske 3G-nettene, skriver Computerworld.

I forkant i Sverige

De to dominerende norske mobiloperatørene kan heller ikke si når det vil foreligge avtaler som gjør at produsentene kan levere bærbare pc-er med forhåndinstallert programvare for 3G-tilknytning.

Telenors kunder i Sverige kan derimot allerede i dag kjøpe seg en bærbar pc med innebygget 3G-kort og programvare for enkel tilknytning til 3G.

Bakgrunnen for at Telenors svenske kunder nok en gang får nye tjenester før selskapets kunder i Norge, er at det Telenor Sverige overtok alle avtaler da Vodafone Sverige ble kjøpt opp.

Misnøye hos pc-produsentene

En av utfordringene Telenor og står overfor er at pc-produsentene er lite begeistret for å sende inn pc-er til "godkjenning" hos alle verdens mobiloperatører. Telefonprodusentene er vant til å sende inn tre - fire eksemplarer av alle nye terminaler for sertifisering hos operatørene. Dette godtar ikke pc-produsentene uten videre.

Ifølge storkundeansvarlig Øystein Norstrøm i Lenovo, har IBMs tidligere pc-avdeling besluttet å ikke søke lokale sertifiseringer. I stedet legger Lenovo fra sentralt hold opp til å inngå avtaler som gjelder i flere land.

Også andre pc-produsenter har overfor Computerworld uttrykt misnøye med operatørens sertifiseringskrav.

Tross innvendingene fra pc-produsentene ønsker både Telenor og Netcom å beholde sine sertifiseringsordninger for ustyr som skal knyttes til deres nett.

Du kan lese hele saken i papirutgaven av Computerworld. Les mer om Computerworlds abonnementstilbud - en måned gratis!

Les også: 3G-eiere bruker ikke 3G

Les også: Ingen planer om mer 3G

Få med deg: 3G-kort for bærbar pc rives bort