- Norge offshorer ikke nok

- Norge offshorer ikke nok

Norske it-bedrifter er ikke gode nok til å bruke lavkostland, og taper i forhold til svenske og danske konkurrenter.

Dette mener Fredrik Syvertsen i IKT Norge.

- Norsk it-næring er senest ut med å skaffe seg avtaler med underleverandører fra lavkostland. Dette styrker ikke vår konkurranseposisjon, sier Syvertsen.

Han reagerer på konklusjonen i en rapport som er skrevet i oppdrag av norske EL & IT Forbundet. I rapporten, "Global outsourcing av IT sett fra Norge", advarer forbundet mot at mindre bedrifter kaster seg over offshoring uten å ha kompetanse nok å takle prosessen.

Ikke bekymret

Syvertsen har tilgode å lese rapporten, men reagerer på de konklusjonene Computerworld.no legger fem fra studien.

- Vi har gjort en undersøkelse om it i praksis som viser at vi snakker om en prosent av outsourcingsmarkedet i Norge som kan vurderes å flytte ut av landet. Så det er ikke noe å bekymre seg for, sier Syvertsen.

Tallet på 10.000 arbeidsplasser som kan gå tapt i Norge på grunn offshoring får han til å riste på hodet.

- Jeg synes det er alt for høyt, jeg har ikke tro på at det vil ha så stor påvirkning. Vi har 80-90.000 it-arbeidere i Norge, og 15 prosent er alt for høyt, sier Syvertsen.

Mister konkurransekraft

Selvfølgelig vil offshoring påvirke noen mer enn andre, men i hovedsak vil Norge tjene på å se mer ut over landsgrensene.

- Offshoring er ikke en stor fare, heller tvert imot. Vi vil ikke miste arbeidsplassene våre til India, men vi vil miste dem til konkurrenter i naboland som er flinkere til offshoring enn vi, mener Syvertsen.

Han peker på land som Sverige og Danmark, som i større grad har brukt internasjonaliseringen til å få konkurransefortrinn.

- Vi i Norge har vært senest ut med å skaffe oss underleverandører i lavkostnadsland. I Sverige har 30 prosent av tilbudene i anbud underleverandører fra billige land. I Norge er dette ikke ti prosent. Det er klart at vi taper konkurransekraft på det. De ansatte i den norske it-bransjen burde heller være bekymret for det enn for offshoring, sier Syvertsen.

Les også: Å flagge ut norske it-arbeidsplasser er stort sett dårlig butikk, viser en fersk studie.