Norge er spionversting

En gjennomsnittlig norsk pc-bruker har hatt 20 tilfeller av spionprogramvare.

En undersøkelse fra amerikanske Webroot viser at Norge 20,3 tilfeller av spionprogramvare per pc-bruker. Dermed ligger Norge på annenplass i Europa, etter Storbritannia, men foran Sverige.

- Jeg tror noe av grunnen til at Norge ligger her skyldes brukemønsteret vårt på  internett. I Norge har vi veldig bra utbygning av adsl og bredbånd, og er derfor i veldig stor grad koblet mot nettet konstant, sier Thomas Holthe, teamleder for it-sikkerhet i Ementor.

Et virus er ifølge Webroot ikke lett å oppdage, fordi det gjør liten skade på systemet. Spionvare kan ligge i bakgrunn uten at noen vet om det.

- Det vil også medføre at it-avdelinger ikke opplever dette som et problem, de ser ikke direkte følgene av dette, i motsetning til tradisjonelle viruser, sier Holthe.

Har ingen hast

For mange bedrifter er spionprogramvare noe de har ventet med å angripe, rett og slett fordi gode løsninger for bedrifter ikke har vært tilgjenglig.

- Det virker om mange bedrifter har kviet seg til å kjøpe enda et program og har ventet til de store antivirusselskapene har kommet med sine løsninger, sier Christian Nordve i Trend Micro.