Norge taper milliarder på spam

I 2006 vil norske arbeidstakere til sammen bruke 2,6 millioner dager på sletting av søppelpost. Totalt vil nesten 3 milliarder kroner gå tapt.

Det viser en beregningsmodell fra Commtouch . Gjennom 2005 har it-analyseselskapet registrert en økning i spam på opptil 40 prosent, ifølge en pressemelding fra pressekontoret.

- Hver gang noen henter fram kalkulatoren og regner ut hvor mye penger spam faktisk koster næringslivet og samfunnet, får man ganske skremmende tall, sier Knut Øyvind Blystad-Dammen, administrerende direktør i it-sikkerhetsselskapet Protego.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av det engelske fagtidsskriftet Silicon, står it-sikkerhet høyt på 2006-agendaen til it-sjefene. To av tre it-sjefer svarer at de har sikkerhet som topprioritet i år.

Tror på vekst

- It-sikkerhet er en bransje i fremgang, og for vår egen del budsjetterer vi med en vekst på 45 prosent i 2006, sier Blystad-Dammen.

Mot slutten av 2005 var det legemidler som ble mest aktivt markedsført via søppelpost, gjerne av den litt pikante sorten. I førjulstiden ble det ikke overraskende også en økning i antall gaverelatert spam, mens uønsket e-post om pengespill og ymse finansielle "muligheter" ikke opplevde den samme veksten.

- Spammerne konsentrerer innsatsen sin der hvor det er mest penger å hente. Det kan bety at folk flest nå har tatt mer til vettet og ikke lenger lar seg lure av pengerelatert spam og nigerianske prinser. Derimot er det tydeligvis fremdeles mange som faller for helserelatert spam, sier Blystad-Dammen.