Norsk best på sikkerhet

Norsk best på sikkerhet

Objectplanets analyseverktøy Network Probe 1.0 er blitt kåret som vinner av beste sikkerhetsverktøy i 2003 av magasinet Software Development.
På en sermoni i Santa Clara 17. mars fikk det lille norske programvarefirmaet tildelt prisen Jolt Product Excellence Award.

Tildelingen ble avgjort av en vurderingsgruppe med fagfolk og journalister blant 300 nominasjoner.

Henger høyt

-- Vi er veldig beæret. Jolt-prisen henger veldig høyt i den internasjonale it-verdenen. Dette betyr enormt mye for oss, sier Bjørn Jarle Kvande, daglig leder i Objectplanet.

Network Probe er et verktøy for å overvåke nettverkstrafikken i en bedrift. Hensikten er å få et fullstendig overblikk over hva som foregår, hvem som trafikkerer nettet, hvor trafikken går og tidspunktet det skjer.

For at Network Probe skal få gjort jobben må pc-en programvaren kjører på, settes i blottemodus, Promiscuous Mode. Det gjør at alle IP-pakkene på nettet kan analyseres, ikke bare de som tilhører pc-en.

Network Probe leser først Ethernet-feltet, dernest IP (Internet Protocol) så TCP (Transport Control Protocol) og så http (Hypertext Transfer Protocol).

Utfordringen er tydningen av trafikken. Hvem tilsvarer IP-adressen. Hva gjelder hva slags trafikk, for det meste http ved trafikk mot internettet. Hvor, er til hvor henvendelsen skjer.

-- Mange samtidige samtaler er vanskeligst å få raskt nok. Vi håndterer 20.000 samtaler som lagres i minnet, forklarer Bjørn Jarle Kvande.

En av hensiktene er å søke gjennom alle dataene for å finne flaskehalser og trafikkproblemer slik at disse kan utbedres.

-- Dette beviser at vi er på riktig vei. Vi er sikre på at prisen vil fungere som en døråpner hos de store aktørene innen nettverk med tanke på et fremtidig samarbeid, sier Bjørn Jarle Kvande.