Norsk Data tilbake på børsen

Norsk Data tilbake på børsen

Åttitallets norske it-storhet, Norsk Data, forsvant. I går fikk den snart børsklare avleggeren Dolphin Inteconnect Solutions inn 50 millioner kroner.

Utviklingsavdelingen i Dolphin er tuftet på utviklingskompetansen som ble bygget opp i Norsk Data gjennom mange år.

Selskapet ble startet i 1991 og fremdeles sitter det en håndfull personer i Dolphin som har vært med siden Norsk Data-tiden. Blant dem er administrerende direktør Kåre Løchsen.

Løchsen forteller at selskapet avsluttet en vellykket emisjon i går og fikk inn i underkant av 50 millioner kroner. Tentativ debut på børsen er 20. april.

Selskapet har kunder som Sun Microsoystems og Fujitsu Siemens. I 2000 ble 21 ansatte i selskapet overført til Sun, etter at Sun opprettet et utviklingssenter i Norge basert på teknologien som er utviklet av Dolphin.

Ville sko seg

I 2001 var det fare for full utflagging av selskapet. De amerikanske hovedeierne ønsket å oppløse selskapet og overføre virksomheten til USA, og gjøre bedriften i Norge til en filial.

- Den amerikanske ledelsen ville stikke av med pengene som kom inn etter lisensieringsavtalen med Sun, sier Løchsen.

I drakampen om makten i Dolphin ble Løchsen degradert til selger under en ny, amerikansk sjef for salg- og markedsføring.

Så roet ting seg ned. Jan Engebretsen, tidligere administrerende direktør i TBK, fikk plass i styret. Hans mål var å få slutt på stridighetene i selskapet.

- Det er viktig at vi får ro, sa han til Computerworld i februar 2001.

Engebretsen bidro til å få flyttet selskapet og kontrollen av selskapet tilbake til Norge. I dag eier selskapet 100 prosent av Dolphin Interconnect i USA, som først og fremst har en logistikkfunksjon.

 

Militær presisjon

 

Dolphin driver med pur høyteknologi for de spesielt interesserte. Selskapet leverer såkalte interconnectløsninger til store maskiner for vitenskapelige beregningssystemer. Produktene brukes i systemer hvor det benyttes mer enn én datamaskin.

 

I det siste har Dolphin satset betydelig på innebygde systemer (embedded solutions).

 

- Det gikk ganske bra en periode men det var tungt for et lite selskap å selge inn i dette høyytelses-markedet. Der må man nesten selge til hver enkelt professor. For å få litt mer business la vi en strategi for markedet for innebygde systemer. Der hadde vi noe erfaring med levering til computere i jagerfly fra franske Thales. Nå har vi også en kontrakt med Philips Medical, der vi jobber med en ultralyd-maskin, sier han.

80 prosent av salget for 2005 gikk til det prioriterte markedet for innebygde systemer, som medisinsk bildebehandling og datamaskiner for jagerfly. I fjor hadde selskapet rundt 50 millioner kroner i omsetning og en bedriftsmargin på 24 prosent.

Vil ha fart i aksjen

Nå har Dolphin vært ute og hentet inn penger, nesten 50 millioner kroner. Børsnotering skjer over påske. De trenger å finansiere nye utviklingsprosjekter, men selskapet ønsker også å blåse liv i aksjen igjen.

- Vi vil at aksjen skal bli mer aktiv igjen. På grunn av den tidligere uroen var selskapet litt i dødvannet. Vi har derfor utviklet aksjen siden juni i fjor. Vi har eksistert i snart 15 år så det er mange aksjonærer som har sittet lenge. Vi ønsker at aksjen skal bli mer likvid og få en riktigere verdi, samt å få en oppdatert verdisetting, sier Løchsen.

Les også:
Vil ha ro rundt Dolphin
Vil beholde Dolphin i Norge