Norsk musikk på billigsalg

Norsk musikk på billigsalg

Det russiske nettstedet Allofmp3.com er i ferd med å bli en alvorlig plage for platebransjen, både i Norge og utenlands.
Allofmp3.com har en omfattende katalog av album til spottpris, og overlever grunnet kronglete russisk lovgivning. Nettstedet ser tilsynelatende ut som en hvilken som helst online musikkhandel, men det er én vesentlig forskjell. På Allomfmp3.com betaler man 15 kroner per album, i sterk kontrast til iTunes hvor man betaler rundt 80 kroner for samme vare.

-Russland kan ikke holde på med dette over tid, sier Sæmund Fiskvik, direktør i platebransjens rettighetsorganisasjon IFPI Norge.

Denne gang dreier ikke platebransjens kamp mot piratvirksomhet i ordinær forstand. Nettstedet hevder nemlig at de har distribusjonsrettigheter til plateutgivelser i Russland, noe som har gjort saken en smule mer komplisert. IFPI mener at denne lisensen er direkte meningsløs. Ifølge Fiona Harley, PR-ansvarlig i IFPI Communications i London, er Allofmp3.com ulisensiert til å distribuere IFPI-medlemmers repertoar i Russland og i andre store internasjonale markeder.

Kort etterforskning

Allofmp3.coms juridiske utgangspunkt er en såkalt tvangslisens i det russiske lovverket, som tilsier at hvem som helst kan få lisens til å distribuere musikk ved å følge retningslinjene til organisasjonen Russian Multimedia and Internet Society. Disse retningslinjene fokuserer blant annet på at brukerne kun skal benytte nedlastet materiale til personlig bruk. Så lenge nettstedet har oversikt over nedlastingstrafikken og betaler royalties gjennom den russiske rettighetsorganisasjonen ROMS, mener Allofmp3 at de har loven på sin side.

Etter press fra IFPI Moskva har russiske myndigheter gjennomført en relativt kort etterforskning rundt nettstedets virksomhet. Påtalemyndighetene kom frem til at man må behandle tjenesten som en lyttestasjon, så lenge ingen fysiske eksemplarer selges på nettstedet. Dermed kan brukere fra hele verden fortsette å kjøpe album fra norske artister som A-ha, Lene Marlin og Röyksopp på billigsalg.

- Påtalemyndighetene i Moskva har mildt sagt lagt saken på is, sier en oppgitt Fiskvik til Computerworld.

Vaklende grunn

IFPI har tidligere gjennomført vellykkede aksjoner mot lignende tjenester. Den spanske netthandelen PureTones måtte i 2004 betale 10 millioner dollar i oppresning for å ha solgt billige musikkfiler.

Georg Philip Krog, doktorgradsstipendiat ved Institutt for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo og ekspert på internasjonal domstolskompetanse, mener at nettstedet står på vaklende grunn juridisk sett.

-Det vi står overfor her er en vag rettslig situasjon. For det første er det et spørsmål om hvilken domstol som er kompetent. Deretter må man finne ut hvilken rett som skal benyttes i et eventuelt søksmål, forklarer Krog.

Dersom norsk platebransje og norske artister ønsker å gå til sivilt søksmål mot de russiske eierne i en norsk domstol, og domstolen er kompetent etter norsk tvistemålslov kap. 2, er det først et spørsmål om hvilket lands rett som skal brukes. I tillegg må man ha en egen avtale med russiske myndigheter for å få gjennomslag for eventuelle rettslige avgjørelser. Ifølge Krog eksisterer ikke en slik avtale i dag. Dermed står man igjen med muligheten til å saksøke i Russland, men da må russiske myndigheter være positivt innstilt til dette.

Krog understreker at en alternativ løsning kan være å blokkere nettstedets tilbud i Norge. Dette kan gjøres ved at norske saksøkere stiller krav overfor en norsk domstol om at den russiske tilbyderens tilbud fra Russland til Norge blokkeres..

- Det er nærliggende å tro at norske artister har størsteparten av sin kjøpermasse her til lands, og slike krav kan i teorien forhindre salg innad i Norge. Men igjen spørs det om russiske myndigheter vil godta denne typen krav, sier Krog.