Norsk Skype-mobil endelig ferdig

Norsk Skype-mobil endelig ferdig

I fjor sommer fikk norske Ipdrum mye oppmerksomhet for å gjøre Skype tilgjengelig fra mobilen. Tabben var at produktet ikke er klart før nå.

Flere hundre oppslag i anerkjente tv-kanaler og aviser var resultatet da Ipdrum viste fram "Mobile Skype Solution" på kjempemessen Communicasia i Singapore i juni i fjor.

Dessverre viste det seg at det norske selskapet, med svensk gründer, gjorde feilen mange nystartede selskaper har gjort før dem. Ipdrum kunne nemlig ikke levere løsningen "alle" var interessert i. 

- Vi var for tidlig ute. Det er en lang vei fra protype til produkt, vedgår Øystein H. Kvarme, administrerende direktør i Ipdrum.

Kabel

Svenske Jerry Petterson fikk idéen til Ipdrums mobil-løsning. Petterson studerte i Uppsala og kommer fra samme miljø som Skype-gründer Niklas Zennström. Penger fra norske investorer gjorde at selskapet ble etablert i Norge, med den tidligere Telenor-mannen Kvarme som sjef.

Ipdrums forretningsidé er at det skal være mulig å skype fra mobilen uten å måtte installere ny programvare på mobiltelefonen. I stedet leverer selskapet et program som installeres på pc-en som er knyttet til Skype. I tillegg er en spesiell kabel som forbinder en mobiltelefon til pc-en sentral i løsningen.

Brukeren ringer opp den pc-tilknyttede mobilen fra sin vanlige mobil, og blir derfra ledet videre til Skype. Det betyr at Skype er tilgjengelig selv når han/hun ikke sitter ved pc-en. Gjennom å velge et mobilabonnenement med fastpris, som trådløs bedrift eller trådløs familie, kan Skype-brukeren ringe uten tellerskritt til andre Skype-brukere. Andre telefoner nås til standard SkypeOut-pris. 

Løsningen fungerer også for innkommende samtaler.

Lav terskel

I Europa og USA begynner flat takst på mobilsamtaler å bli vanlig. Dette er derfor hovedmarkedene for Ipdrum. Hovedkanalen ut til kundene er nettbutikker og mobil/dataforhandlere.

- I første omgang forsøker vi å nå teknisk interesserte som tåler litt bryderi. Dette er folk som handler mye på nettet, sier Kvarme.

Ipdrum-sjefen understreker at det slett ikke er noen stor jobb å sette opp selskapets løsning. Men for å nå massemarkedet må brukerterskelen være svært lav. Selv det å koble en ledning til pc-en oppleves som vanskelige av mange.

For å gjøre løsningen helt idiotsikker, arbeides det med å sette opp en server som knyttes til Skype og til mobilnettet. Med en slik nettsentrisk tjeneste blir det mulig å skype fra mobilen uten at brukerne trenger å forholde seg til installasjon eller kabler i det hele tatt.
Tåler ikke bedrifter

15 - 20 millioner SkypeOut-brukere er primærmålgruppen. Men bedriftsmarkedet vokser raskest.

Kvarme tror mange it-sjefer er avventende.

- Produktet tåler foreløpig bare delvis bedriftskunder fordi det fortsatt er litt bryderi å håndtere og installere systemet.

For å bøte på barnesykdommene har Ipdrum flere enklere bedriftsprodukter på gang.

Målet er at Ipdrum skal ha positiv kontantstrøm i løpet av året. Det går i boks dersom selskapet klarer å få solgt 10.000 kabler til kroner 599,- i måneden. I stedet for å innføre årlig lisensavgift, satser selskapet på å holde inntektene opp med tilleggstjenester.