- Norsk ungdom er bortskjemt

- Norsk ungdom er bortskjemt

- Ungdom er generelt late, sier Anne Christiansen Stavnes, personalsjef i Opera Software. Unge folk fra Kina, India og USA har en helt annen innsatsvilje, mener hun.

-- Gjennom våre nettsider rekrutterer vi nye medarbeidere fra hele verden, sier personasalsjef i Opera, Anne Christiansen Stavnes, i et intervju med IDG-bladet It-karriere. Hun er selv amerikaner og kom til selskapet for over seks år siden.

I løpet av denne perioden har det nesten skjedd en firedobling av ansatte og halvparten av kollegene kommer fra utlandet, nærmere bestemt 40 forskjellige land.

- Kutt ut friåret

Stavnes har lest mange cv-er og gjennomført mange jobbintervjuer med unge mennesker som ønsker å arbeide for selskapet. En solid utdannelse mener hun er et must, og angrer selv på at hun aldri kom så langt. På spørsmål om hva hun tror er årsaken til at færre tar it-utdanning i Norge, svarer hun kontant:

- Ungdommen er generelt late – og de har det for godt. Mange tenker ikke seriøst på sin videre utdanning, og jeg mener foreldrene er alt for dårlige til å følge opp og pushe dem fremover, sier Stavnes.

LES OGSÅ: Desperat norsk jakt på it-svensker

Hun hevder at det er en helt annen holdning i land som India, Kina og USA. I disse landene blir unge mennesker tidlig oppdratt til å klare seg selv, og nøkkelen til suksess ligger i utdanning og ikke minst selvdisiplin og fokus på gjennomføring, mener hun . I Norge er holdningen en annen mener Stavnes og lar seg provosere av begrepet friår som hun tror må være et særnorsk fenomen.

- Hvem har tid til et friår etter videregående skole? It's a joke! Ungdommen må ta livet sitt mer seriøst og arbeide målrettet for å skaffe seg en solid utdannelse for å kunne stå på egne ben. Problemet her i landet er at foreldrene er mer opptatt av at barna skal ha et godt sosialt liv enn en god utdannelse, sier Stavnes.

LES OGSÅ: It-polakker vil jobbe for nordmenn

Planer for datteren

- En slik holdning er jeg redd virker mot sin hensikt. Vi konkurrerer ikke lenger med naboen, men med resten av verden der hardt arbeid og mye kunnskap er det som gjelder, sier Stavnes som med et smil forklarer at hun har planene klare for sin femtenårige datter. Hun skal få bestemme selv hva hun vil bli og hvor hun vil bo, men først etter å ha gjennomført sin Master – vel og merke uten friår.

Les hele intervjuet i bladet It-karriere.