Norske biblioteker jobber med gratis Spotify-konkurrent

Norske biblioteker jobber med gratis Spotify-konkurrent

Dansk bibliotektjeneste med gratis musikkstreaming gir håp for norske biblioteker.

I Danmark lanseres det en ny musikktjeneste 1. juli som gir brukere mulighet til å lytte til musikk og lydbøker, helt gratis fra bibliotekets nettside. En lignende ordning er på gang også i Norge.

På den danske nettsiden kan brukere lytte til musikk og lydbøker. Tidligere kunne man låne musikk og lydbøker fra biblioteket - men kun i en begrenset periode. Fremover vil musikk være tilgjenglig for alle til enhver tid.

Det er allerede mulig å laste ned om lag 4 millioner sanger fra bibliotekets musikktjeneste, netmusik.dk. Men med den nye tjenesten til de danske bibliotekene, digi-bib.dk får alle mulighet til å streame musikken på alle typer datamaskiner.

Positive reaksjoner

Nestleder i Elektronisk Forpost Norge, Bjørn Remseth sier ideen om å lage en gratis musikktjeneste for landets biblioteker er god. Det pågår et arbeid om å få dette til også i Norge.

- Dette er veldig bra. Biblioteker er en viktig institusjon i samfunnet vårt, og det er ikke riktig at de skal være begrenset til døde trær. Det er helt feil og det er viktig at bibliotekene endelig beveger seg i denne retningen.

Må finne en bra løsning for Norge

Generalsekretær Tore Kr. Andersen i Norsk Bibliotekforening synes også ideen om at bibliotekene gratis kan dele musikk og lydbøker på nett er god. Han har hørt om arbeidet som har blitt gjort i Danmark og håper at dette snart kan skje i Norge.

- I Norge har det vært et forarbeid over lengre tid om noe tilsvarende. Men det tar lang tid å finne den riktige teknologiske plattformen og forhandle med de som har rettighetene til innholdet, sier Andersen og fortsetter.

- Dette kommer nok ikke på plass før man finner en plattform for et bredt utvalg av innhold fra bibliotekene som dataspill, filmer, musikk, e-bøker og lydbøker - som alle er glimrende bibliotektjenester.

Faglig direktør Kjartan Vevle ved Biblioteksentralen forteller at de allerede har et system for utlån av nedlastbare og streamede filer gjennom biblioteket.

- Vi har imidlertid ikke alle avtaler på plass. Men så fort det skjer, kan vi lansere, sier Vevle uten å kunne gi noen dato. I første omgang vil dette dreie som lydbøker og etter hvert digitale bøker når norske forlag lanserer dette. Kjartan Vevle forteller at også løsninger for musikk og film er klare, men at denne satsingen er lagt på is på grunn av at kostnadene for innholdet er for høye. - Men vi ser på løsningen i Danmark - og det gir oss håp om at vi også skal kunne tilby dette, sier han.