-- Norske hus må bli smarte hus

Jostein Svendsen styrer nesten alle elektroniske og digitale komponenter i hjemmet fra en informasjonsfjøl.

Publisert Sist oppdatert
CANNES: Sammen med selskapet Convergex har han fått til de store aktører som Intel, Microsoft og Ericsson har snakket lenge om, nemlig digitale og intelligente hjem med tilhørende styringsenheter. Nordmannen har kommet gigantene i forkjøpet. Den utflyttede Harstad-mannen Jostein Svendsen og hans engelske selskap Convergex har hatt fått sjefer i Microsoft og Intel på besøk i den eksklusive og 350 kvadratmeter store ferievillaen "La Casita" utenfor Cannes i Frankrike.

Smarthuset "La Casita" er Svendsens hjem under sola. Det andre ligger i London.

-- Se her! Med denne pc-en som du kaller en informasjonsfjøl, kan jeg styre det meste i huset. Jeg kan gjøre det samme med en Windows-basert mobil eller lomme-pc. Jeg kan slå på og av lyset i overflow-svømmebassenget. Med et tastetrykk kan jeg få markisen til å rulle seg ut over terrassen, eller jeg lynraskt kan søke i og få tilgang til hele min CD- eller DVD- samling. Temperaturen i huset styrer jeg selvsagt også med fjøla, alarm og lys kan også styres ved hjelp av et tastetrykk, sier Svendsen stolt.

Intelligente hjem har det vært snakket om i årevis. Denne "norskutviklede" løsningen tilbyr alt i en og samme informasjonsfjøl.

Ringen er sluttet

-- Jeg har vært opptatt av smarthus-teknologi siden jeg skrev om det i MacWorld i begynnelsen av 1990-årene. Jeg føler nå at ringen er sluttet, i og med at jeg selv har vært med å utvikle et eget smarthuskonsept som nå er ute på markedet, sier Svendsen.

Programvareutviklingen skjer i teknologiparken Sophia Antipolis som ligger mellom Nice og Cannes. Forretningsutviklingen skjer derimot i London, der selskapet Convergex er registrert og hjemmehørende.

I Waldemars hage, et nytt boligprosjekt i Oslo, midt mellom Ila og Grünerløkka, skal det bygges leiligheter som har alt man kan tenke seg av avansert teknologi integrert i boligen. Homebase og Fujitsu Siemens skal levere den såkalt Axess-løsningen, som integrerer en rekke ulike teknologier i én løsning. Alt sammen styres via en fjernkontroll, eller via en betjeningsterminal - som er en vanlig Tablet PC fra Fujitsu Siemens.

-- Opplegget deres er interessant. Men siden de ikke skal lansere før i 2005, er spørsmålet hvor mye de har ferdig, og hvor mye som er "slideware" og ikke software for øyeblikket. Det er sikkert mange forskjeller mellom våre løsninger, men siden websiten deres ikke inneholder så mye detaljert informasjon, er det vanskelig å sette fingeren på forskjellene, sier Convergex-sjef på en blanding av norsk og en dæsj dataengelsk.

Han har vært borte fra Norge siden 1996.

Selvutviklet

Svendsen mener uansett dette eksemplet fra Oslo illustrerer at det etter hvert er kommet mange bedrifter som har en felles visjon og misjon om intelligente hjem. Men det er få bedrifter som Convergex, som har utviklet noe selv.

-- De fleste som jobber med digitale hjem setter bare sammen programvare og hardware fra andre. Vi har derimot valgt å utvikle en server med tilhørende programvare som kan styre alle funksjoner i et smarthus. Mange har laget løsninger for underholdning - altså internett, musikk og film - men det er bare en bit av vår løsning. Vi har full integrasjon med for eksempel alarmen og sikkerhetslemmer foran vinduene i huset. Intelligent styring av varme og lys er også viktig. I korthet går systemet ut på å binde samme de fleste elektroniske komponenter i hjemmet, sier Svendsen.

Men det er et lite minus med Svendsens feriehus "La Casita". Der andre familier normalt har et garderobeskap, har Harstad-mannen plassert et stort demonstrasjonsrack av styreservere og audiovisuelt snacks i form av en reke sorte bokser. Han understreker at i et normalt hjem er det ikke nødvendig å lage så mye ut av det bare for å styre de viktigste funksjonene.

Styr alt fra mobilen

Han understreker at "la Casita" også brukes som praktisk testlabarotorium for Convergex-utviklernes siste påfunn. Mens Computerworld er på besøk er det videoovervåkning via WLAN, samt at smarthusløsningen nå skal integreres i bilen og i mobiltelefonen, som er Svendsens siste stunt:

-- Tenk å styre hjemmet fra bilen eller når du er på reise! Bestem hvilken musikk som skal møte deg i døra når du kommer hjem. Eller hvilken film du skal se, sier han entusiastisk.

Han er ikke i tvil om at 2004 kommer til å bli året da digitale hjem vil bli målet for en rekke aktører fra USA og Asia som vil posisjonere seg for å bringe smarthusmarkedet fremover.

Men selv om de store produsentene vil tilby produkter, mener Svendsen at den kreative innovasjonen, system- og applikasjonsutviklingen, vil skje i mindre selskaper som Convergex. Han mener dette er eneste mulighet for Europa til å spille en sentral rolle i smarthusutviklingen - eller det Svendsen på engelsk kaller for "the digital home revolution".

Convergex har bevisst satset i den øvre delen av eiendomsmarkedet, og da mest på nybyggingsprosjekter, selv om det ikke er noe i veien for å implementere Convergex-løsningen i gamle hus. Det er hans feriehus 8La Casita8 et godt eksempel på.

Kontrakt i boks

-- Vi har allerede fått vår første store kontrakt. Vi skal utruste 150 nybygg utenfor London med det siste innen avansert smarthusteknologi. Kontrakten er på mellom 20 og 30 millioner kroner. Vi har også flere kontrakter på gang, men de vil jeg ikke si noe om, sier Svendsen.

Dersom vi tar utgangspunkt i at London-kontrakten er på rundt 25 millioner kroner, betyr det at smart hus-løsningen koster 166.667 kroner for hvert hus. Det betyr at smarte hus foreløpig ikke er noe for Hvermansen. Til det er dagens løsninger alt for dyre.

-- Husk at det vi gjør i London er en slags luksusversjon som innholder alt. Men valget av løsning trenger ikke å ha alle komponenter. Det er selvfølgelig fullt mulig å velge en løsning som kun har internett, alarm og varmestyring - eller hva nå den enkelte familie ønsker. Vår serverteknologi og programvare kan tilpasses det meste, og det er nettopp det som er vår styrke. Det tror jeg Microsoft og Intel har merket seg etter å ha vært her på besøk, avslutter Jostein Svendsen.