Norske kjæledyr ødelegger flest digitale enheter

SJALU: Ifølge hunde- og kattepsykolog Arden Moore så har kjæledyrene det samme følelsesregister som eieren. Hun mener det er viktig å sørge for å gi oppmerksomhet til den firbente før man setter seg ned med sine elektroniske enheter. (Pressefoto: SquareTrade)

Norske kjæledyr ødelegger flest digitale enheter

I løpet av de siste fem årene har norske kjæledyr påført skader på sine eieres digitale enheter tilsvarende 250 millioner kroner.

Når det kommer til skader på eierens smarttelefon, nettbrett og bærbare pc-er er norske kjæledyr verstinger. Det viser en undersøkelse som forsikringsselskapet SquareTrade har gjort av 16.000 eiere av katter og hunder i Europa.

Undersøkelsen avslører en rekke overraskende resultater, spesielt for Norge, som topper skadestatistikken på flere områder. Dette melder SquareTrade i en pressemelding.

Over én fjerdedel (27 prosent) av husholdningene som har katt eller hund oppgir at kjæledyrene har gjort skade. Sinte kjæledyr er overrepresentert på statistikken. I løpet av de fem siste årene har skadene kostet norske eiere av kjæledyr så mye som 250 millioner kroner – på å reparere eller erstatte ødelagte enheter.

Tygg, dytt og tråkk

Den vanligste skaden som kjæledyr forårsaker er tygging på enhetene (86 prosent). Svært ofte skjedde skaden når eieren var i rommet (78 prosent) og ofte samtidig som eieren brukte den (80 prosent).

Andre måter enhetene ble skadet på har sin årsak i at kjæledyrene dyttet enhetene ned fra et bord, sølte væske på dem samt at de tråkket eller hoppet på enhetene.

Dersom du har både hund og katt betyr det trøbbel, med 85 prosent større risiko for skade, fremfor å ha enten det ene eller det andre.

Et overvektig kjæledyr betyr også større risiko, med en økning på 119 prosent.

De vanligste enhetene som skades av kjæledyr i Norge er henholdsvis bærbare pc-er (39 prosent), nettbrett (31 prosent) og smarttelefoner (30 prosent).

Følelser

SquareTrades undersøkelse viser at 65 prosent av skadene i Norge skjedde fordi hunden eller katten var sint, 18 prosent skjedde fordi kjæledyret var sjalu og 7 prosent skjedde fordi hunden eller katten kjedet seg.

– Kjæledyrene har det samme følelsesregister som eieren. Like ofte som de er glade, kan de være sjalu, kjede seg eller bli sinte, sier Arden Moore, sertifisert hunde- og kattepsykolog og anerkjent internasjonal hundeekspert, i pressemeldingen.

– Samtidig som kjæledyrets eier kanskje lar seg friste av å sette seg ned med sine elektroniske enheter så snart de kommer hjem, er det viktig å gi sine kjæledyr like mye oppmerksomhet – for å unngå at kjæledyrene tyr til alle mulige og umulige påfunn.