PLANLAGT LENGE: Tuomo Louhivuori, sjefen for skytjenester i Evry, forteller at selskapet har testet og planlagt leveranse av Microsoft Azure Stack fra sine datasentre helt siden første betaversjon av produktet kom for nesten to år siden. (Foto: Evry pr

PLANLAGT LENGE: Tuomo Louhivuori, sjefen for skytjenester i Evry, forteller at selskapet har testet og planlagt leveranse av Microsoft Azure Stack fra sine datasentre helt siden første betaversjon av produktet kom for nesten to år siden. (Foto: Evry pressefoto)

Norske leverandører tidlig ute med Azure Stack

Både Atea, Basefarm, Evry og Telecomputing er tidlig ute med å støtte Microsofts Azure Stack, som realiserer privat og hybrid sky, i tillegg til datalagring i Norge.

Mens de fleste her til lands var på sommerferie i hytte og på svaberg, gikk Microsofts partnerarrangement Microsoft Inspire av stabelen i Washington D.C. i USA. Der ble blant annet Microsofts løsning for hybride skytjenester Microsoft Azure Stack lansert, klar for levering i september.

Samtidig ble utviklingssettet til løsningen tilgjengelig for nedlasting, og her til lands var altså flere av de største norske skytjenesteleverandørene kjapt ute og kunngjorde lokal støtte for Azure Stack.

Hybrid sky

Grunntanken bak Microsoft Azure Stack er en privat skyløsning i eget datasenter som opereres og administreres på akkurat samme måte som Microsofts internasjonale offentlige skytjeneste Azure. Dette skal også omfatte kompatibilitet på kodenivå, slik at identisk programvare skal kunne kjøre både i lokalt datasenter og i en offentlig sky.

Dette vil åpne for svært stor fleksibilitet for selskaper som til vanlig produserer sine tjenester på sin egen infrastruktur, men som trenger midlertidig utvidelse av kapasiteten for å ta unna topper i belastningen på systemene.

Ved å bruke Azure Stack-leverandører med datasentre i Norge, vil det også være mulig for kundene å sikre at data som lagres i skyen ikke flyttes ut av landet. Dette vil naturligvis være spesielt viktig for virksomheter i offentlig sektor.

— Microsoft tar nå neste steg i utviklingen av skytjenester med lanseringen av Azure Stack og Evry står parat til å hjelpe våre nordiske kunder. Vi kommer til å være blant de første i verden som kan tilby en hybrid skyløsning basert på Microsoft-teknologi. Med sømløs hybrid integrasjon mellom Azure og Azure Stack, vil våre kunder oppleve global skalerbarhet, samtidig som datakraft og dataene lagres lokalt, sier Tuomo Louhivuori, konserndirektør for Evry Cloud Services i en pressemelding.

Komplett hybrid

En av de andre norske skyleverandørene som er i full gang med å tilpasse sitt tilbud til Azure Stack fra sine egne datasentre, er Atea. Selskapet har allerede kunder i gang med å utnytte mulighetene som denne teknologien tilbyr, og presenterer netthandelsgiganten Komplett som en referansekunde, og en av de aller første norske kundene som tar i bruk Azure Stack.

Komplett ønsker å bruke Azure Stack av flere grunner, både for å sikre at data lagres i Norge, elastisiteten som hybrid sky muliggjør ved rask opp- og nedskalering av kapasiteten ved hjelp av eksterne datasenterpartnere, og rask utrulling av nye tjenester trekkes fram som grunner for å implementere Azure Stack.

— Det er stor forskjell på en hverdag og en kampanjedag som Black Friday. Fleksibiliteten som Azure Stack gir i kombinasjon med Microsoft Azure gjør at vi kan drive med rask utvikling som igjen gjør at vi kommer raskt til markedet med våre tjenester og produkter. Siden Microsoft Azure og Microsoft Azure Stack bygger på de samme konseptene, kan utviklerne våre lett flytte koden fra en ene til den andre plattformen og dette gleder vi oss til å ta i bruk, sier Thomas Wilhelmsen, sjef for it-operasjoner i Komplett i en pressemelding.

 

I tillegg til disse to leverandørene er også Basefarm og Telecomputing godt i gang med å bygge opp tjenester basert på Microsoft Azure Stack, plassert i selskapenes egne datasentre her i Norge.