Norske PGS leier superdatamaskin

Det norske seismikk- og oljeselskapet Petroleum Geo-Services har signert en avtale med IBM om leie av en superdatamaskin it-selskapet har satt opp i New York.

I oktober satt IBM opp en såkalt superdatamaskin i staten New York. I desember var maskinen tilgjengelig for utleie på forespørsel. Tanken er at de skal tilby denne datakraften overfor store industriselskaper når disse selskapene skulle ha behov for det.

Første kunde

I dag, torsdag, har norske Petroleum Geo-Services (PGS) gjennom sitt datterselskap PGS Data Processing inngått en avtale med IBM om leie av denne maskinen på forespørsel. PGS blir da den første kunden IBM får som ønsker å leie kapasitet fra superdatamaskinen.

PGS tar seismiske data og omformer disse til sofistikerte kart over havbunnen for å vise nye forekomster på olje og gass. Skal selskapet klare å tilby sine kunder (som er store olje- og energiselskaper) denne informasjon i sanntid, har de behov for den regnekraften superdatamaskinen til IBM har.

PGS ønsker ikke å opplyse hva de skal betale hver gang de skal leie superdatamaskinen.

Ny trend

En slik leie av datakraft på forespørsel, kan vise seg å bli en ny trend for mange it-selskaper. Det vil aldri lønne seg å kjøpe slike maskiner, og samtidig kan det også vise seg å bli dyrt å leie til en fast pris da kundene ikke vet hvor mye og hvor ofte de kommer til å benytte maskinen.

Derfor har flere store it-selskaper tatt inn over seg at kundene istedet kan leie maskinen ved behov. Dette er helt nytt, og IBM er foreløpig det eneste selskapet som har et slikt tilbud klart for markedet.

Stor kapasitet

Slike superdatamaskiner har en enorm kapasitet. Den som IBM har plassert i New York er stappet med hundrevis av IBM eServer p655 og en kraftig Unix server som kan pakke så mange som 128 POWER4 prosessorer i ett enkelt skap.

Hvor mange slike skap IBM har i sin superdatamaskin, vites ikke. Men trolig er regnekapasiteten rundt 500 gigaflops som tilvarer 500 milliarder desimaltallberegninger per sekund. Til sammenligning har man i en moderne pc en regnekapasitet på opp mot en en halv gigaflop, eller cirka en promille av superdatamaskinen til IBM.