Norske selskaper som prisvinnere på Cebit

Norske selskaper som prisvinnere på Cebit

CEBIT: To norske selskaper, Fronter og Ez Systems, fikk europeiske multimediapriser på Cebit. Prisene får de for å ikke være norske.

Fredagkvelden startet helgen bra for to norske selskaper. Sammen med 31 andre europeiske selskaper fikk de tildelt utnevnelser av Den europeiske multimedia "associations convention" (EMMAC). 17 av dem var til stede på Cebit og fikk en diplom av organisasjonens leder Philippe Wacker.

 

Vel, egentlig var det 18 selskaper, og det selskapet som var tilstede men ikke fikk utdelt noe diplom var norske Fronter. Spent hadde selskapets salgssjef Truls Bøhm og informasjonssjef Eli Toftøy-Andersen ventet på øyeblikket da de skulle innta scenen, men da Wacker gikk over fra gullvinnerne til sølvvinnerne uten å nevne Fronter var det klart at en organisatorisk glipp rammet selskapet.

 

- Litt surt, vi har kommet en dag tidligere til Hannover for denne utdelingen, sa Bøhm i etterkant til Computerworld.no.

 

Vinner for andre gang

 

Takket være innsats av IKTs Fredrik Syvertsen i kulissene sørget for at Bøhm til slutt fikk æren til å fortelle litt om Fronter lilkevel, selv om oppmerksomheten blant de fleste tilskuerne hadde sunket betraktelig.

 

Men litt etterpå var både Bøhm og Toftøy-Andersen blide igjen. Plakaten for gull "Seal og Excellence" sendes i posten, og utnevnelsen er like mye verdt for det.

 

- Dette er den andre gangen vi vinner noe her. Sist var i 2004. Vi har brukt den forrige utnevnelsen i markedsføringen, men det er nok produktene våre som gir oss en økning ikke prisene, sier Bøhm.

 

Fronter, som lager programvare for elæring, er ikke med på den norske fellestanden.

 

- Nei, vi anser oss ikke først og fremst som norsk, men som et internasjonalt selskap. Bare 30 prosent av omsetningen kommer fra Norge. Vi har prosjekter over hele Skandinavia, i Tyskland, i England og i det siste også mye i Nederland, sier Bøhm.

 

Heller ikke Ez Systems liker å presentere seg som særnorsk selskap. Prisen til selskapet ble tatt imot av den tyske forretningsføreren Ralf Rutke.

 

- Det er hyggelig å ta imot en pris, det sier seg selv. Men for oss er internett den beste kanalen. Vi selger produktene våre på nett. Derfor har vi vurdert å ikke være representert på Cebit, sier Rutke til Computerworld.no.

Ez Systems åpnet sitt tyske kontor i fjor.

 

USA har fortrinn

 

Det er nettopp selskaper som ikke bare retter seg mot hjemmemarkedet som EMMAC prøver å fremme. Organisasjonen jobber tett sammen med Eureka, et paneuropeisk prosjekt å stimulere europeisk virksomhet. Eureka har de siste 20 år støttet 2000 prosjekter fra både bedrifter og universiteter med en totalsum på 23 milliarder euro. Mange av disse prosjektene er knyttet til it-sektoren.

 

- Målet er å stimulere det interne markedet i Europa. Vi ser på selskaper som er flinke til å markedsføre seg over landsgrensene. I et land som USA er det mye mer naturlig å se på et stort markedet, sier Wacker til Computerworld.no.

 

Han mener at Europas posisjon i verdenen ikke bare er avhengig av utdannelse og forskning.

 

- Vi blir kanskje litt for forsiktig i markedsføringen av vår innovasjon. Ja, jeg tror mange europeiske selskaper er altfor opptatt av å få ting til å klaffe i sitt eget land, og da satser de ikke mye på det internasjonale markedet, sier Wacker.

 

Syvertsen i IKT Norge er i første omgang frustret over at Fronter ikke får prisen sin. IKT Norge er med som representant for Norge i EMMAC. Han råder Wacker spøkende å sjekke listen godt neste gang, fordi det vil være flere norske selskaper om et år.

 

- Men dette er bra for Norge og norsk næringsliv, sier han.

Showtime: Se bildene fra Cebit.

Les alt om Cebit.