Norske sjefer leser epost uten lov

Norske bedrifter gir blaffen i epost-regler. Seks av ti norske bedrifter har ikke regler for de ansattes bruk av e-post og internett.

Mer enn seks av ti norske bedrifter har ikke regler for de ansattes bruk av e-post og internett. Hver tiende sjef leser de ansattes e-post, noe som i utgangspunktet er ulovlig,

 

Det viser en undersøkelse MMI har utført for NITO.

 

- Dette er bekymringsverdig, sier Marit Stykket, president i NITOs styre, til Computerworld.no.

 

Ingen utvikling

 

Tallene kommer frem i en undersøkelse NITO gjennomfører årlig. NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer. Undersøkelsen ble gjennomført i mars, men offentliggjort først nå.

 

Ifølge Stykket er den representativ.

 

- Det er tydelig at budskapet ikke har gått inn. Sammenlignet med i fjor ser vi ingen utvikling i positiv retning, sier hun.

 

Og det er akkurat mangelen på utvikling som bekymrer NITOs president mest.

 

- Vi har et stadig større behov for retningslinjer på dette området, samtidig som vi ser at de norske bedriftene ikke gjør noe for å endre saken, sier hun.

 

De små er verst 

 

Ifølge undersøkelsen har bare 38 prosent av alle norske bedrifter regler for bruk av epost og internett. For ett år siden var det faktisk flere bedrifter som hadde regler, selv om differansen er liten.

 

Størst er uvitenheten blant småbedrifter. Blant bedrifter med 4 til 9 ansatte har 80 prosent ingen retningslinjer for epost og nettbruk i det hele tatt. For store bedrifter over 100 ansatte er det 31 prosent.

 

- Vi håper at denne undersøkelsen vil bidra å sette søkelyset på disse problemstillingene. Konsekvensene for den enkelte kan være store, blant annet har ansatte fått sparken for å ha lastet ned musikk. Når man ikke har klare retningslinjer, foretar mange av oss disse vurderingene ut fra hva vi selv synes er greit, og det er ikke alltid dette stemmer overens med hva ledelsen synes, sier Stykket.

 

Stykket understreker også at det er viktig at ikke retningslinjene er for strenge slik at all form for privat bruk forbys. I en del jobber vil det også være vanskelig å trekke en klar grense mellom privat og arbeidsrelatert bruk av e-post og internett.

 

Les også: Vil ha slutt på privat surfing

 

Les også: Epost er på dødsleiet

 

Få med deg: Epost-frimerker kommer også til Norge