Norske studenter til Sao Paulo

Norske studenter til Sao Paulo

Den nordiske finalen i Imagine Cup ble avviklet sist fredag i Telenors lokaler på Fornebu. Det norske studentlaget vant og skal til verdensfinalen i Brasil.
Imagine Cup er et av Microsofts store initiativer overfor studentmiljøer verden over. Selskapet arrangerer cupen for å stimulere til bruk av nye teknologier i undervisningen. Konkurransen arrangeres i 55 land, i Norge og Norden i samarbeid med Telenor FoU.

-- I Asia er dette en kjempebegivenhet. Vi får inn tusenvis av forslag, og finale-seansen fyller hele fotballstadioner med deltakere og publikum. I Norden foregår det litt annerledes foreløpig, men vi håper at interessen for konkurransen etterhvert vil ta seg opp, sier Petter Merok, fagansvarlig for utdanning og forskning Microsoft Norge.

Gode deltakere

Selv om ikke interessen er stor i Norden, og man ikke får inn det vell av deltakere her som man gjør i mange andre land, står ikke kvaliteten på bidragene tilbake for det studenter fra andre land leverer.

På Fornebu fredag presenterte finalistene i Norge, Danmark, Sverige og Finland sine bidrag.

Vinner av den nordiske finalen skal i juli reise til verdensfinalen i Imagine Cup på Microsofts regning. Det var det norske laget som gikk seirende ut. Det norske laget består av Magnus Jahre, Jan-Kristian Markiewicz og Lars Kr. Hallingstad, alle studenter ved Norges teknologiske og Naturvitenskapelige Universitet (NTNU).

Den norske løsninger fungere best på en pda, men det er fullt mulig å få nytte av den på en mobiltelefonen. Ideen er at alle transportselskaper i en region leverer alle sine rutetider til en felles base. Alle kjøretøy har en sender som forteller hvor de er til enhver tid. Systemet de norske studentene har laget gir deg ikke bare beskjed om bussen din er forsinket eller ikke, men skal også foreslå transportløsninger.

-- La oss si at du kommer til Værnes flyplass og skal til et hotell litt utenfor Trondheim sentrum. Du forteller systemet hvor du er og hva du skal, og sier også at du gjerne vil handle litt før du kommer til hotellet. Systemet foreslår en løsning, og du er på vei. Plutselig blir flybussen forsinket, og systemet ser at du ikke vil rekke den bussen den først foreslo for deg å bruke. Dermed får du en ny beskjed om en annen løsning for å rekke både å handle og å nå frem til hotellet ditt i tide, forklarer Jahre.

I sanntid

Det unike med denne løsningen fra de norske studentene er at de ikke bare tar hensyn til offentlige stoppesteder, men at de både tar hensyn til ren geografisk plassering, og ikke minst gir tilbakemeldinger i sanntid i forhold til hvor bussen faktisk er, ikke hvor den burde ha vært i forhold til ruta.

Petter Merok i Microsoft forklarer sitt eget selskaps engasjement i denne type aktiviteter med at de ønsker å få fart på undervisning og bruk av ny teknologi på universitet og høyskoler.

-- Selv er jeg levende opptatt av at vi må ha noe å leve av i dette landet når oljen tar slutt. Skal vi få det må vi få fart på teknologiutvikling og produksjon av systemer og løsninger i Norge.

Merok legger til at vi i Norge kanskje ikke er så flinke til å sette pris på de flinkeste blant oss.

-- Vi trenger studenter og teknologer som går foran og viser vei. Vi trenger initiativer som viser at vi kan få til mye her i landet også. Jeg håper våre studenter får nytte av sin Brasil-tur, og ikke minst at de gjør det bra der borte i juli, sier Merok.