Nortel er konkurs

Nortel er konkurs

Nettverksselskapet Nortel er i økonomisk krise og søker om konkursbeskyttelse.

Nortel Network sliter så mye med økonomien at de i går søkte om konkursbeskyttelse i USA, Canada og EMEA (Europa, Midt-Østen og Afrika), melder Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Nortel har «fullstendig overveid alle alternativene», og kommet frem til at dette er det som best tjener selskapet i disse finanskrisetider.

Selskapet vil gjennomgå «en omfattende forretnings- og finansiell omstrukturering» og forventer å komme ut av konkursprosessen «mer fokusert, finansielt sunn og konkurransedyktig».

Megagjeld og megaregninger

I dag hadde Nortel betalingsfrist for et krav på 107 millioner amerikanske dollar.

Forrige måned fikk selskapet beskjed om at det ville bli tatt av listen til New York Stock Exchange om det ikke fikk aksjeprisen over én dollar innen seks måneder. På slutten av tirsdag denne uken endte kursen på 32 amerikanske cent.

Selskapet har ifølge den canadiske avisen The Globe and Mail en gjeld på 4,5 milliarder amerikanske dollar.

Hele 2008 har Nortel forsøkt å håndtere sin begredelige økonomiske situasjon, deriblant med flere runder oppsigelser, forsøk på å selge sin Metro Ethernet-enhet og en Wimax-handel med Alvarion, men altså uten at det ser ut til å ha hjulpet.

Ingen sjokkbombe

Mike Roberts, analytiker i Informa Telecoms & Media, sier utfallet av Nortels skjebne ikke akkurat kommer som noen bombe. Han forteller at selskapet har slitt siden en finansiell nedsmelting i 2000 og i tillegg kjempet med sine tunge investeringer innen såkalt CDMA (Code-Division Multiple Access-teknologi, en mobilteknologi som blant annet er brukt innen 3G).

Konkursbeskyttelsen, som i USA formelt kalles Kapittel 11 i konkursloven, høres lite munter ut, men er bedre enn å slå seg konkurs under Kapittel 7, skal vi tro analytiker Zeus Kerravala i Yankee Group Resarch Inc. Kapittel 11 er nemlig til stede for å gi kriserammede selskaper litt tid til å lage en plan for å betale gjelden.

It-sjefens hodepine

Men at Nortel befinner seg i det ellevte kapittel kan likefullt bety trøbbel for it-sjefen i et større selskap som har lagt hele nettverket sitt i hendene til Nortel, med tanke på at Nortel har slitt med helsa lenge.

- Hvis jeg satt i styret til et selskap som bruker Nortel til forretningskritisk drift, hadde jeg spurt it-sjefen hva i huleste vedkommende har drevet med, sier Kerravala.