- Novell beholder Linux

- Novell beholder Linux

Novell vil ikke gi fra seg Unix-rettighetene til Microsoft, men spørsmålene rundt Open Suse består.

I forrige uke ble det kjent at amerikanske Attachmate Corporation legger 2,2 milliarder dollar på bordet for Novell.

De mange ubesvarte spørsmålene rundt hva som skjer med Novells teknologier og patenter har ført til bekymringer fra blant annet miljøet rundt Open Suse.

- Dette er en trist sorti for det som en gang var et stort selskap, og kan ha ubehagelige bieeffekter for andre selskaper og utviklere innen åpen kildekode, skriver Joe Brockmeier, som fra 2008 til 2010 var ansvarlig for Open Suse, i en kommentar i amerikanske Network World.

Frykter for Unix

I forbindelse med salget til Attachmate ble det også kjent at Novell har solgt mer enn 800 patenter til CPTN Holdings, en teknologisammenslutning ledet av Microsoft.

Til å begynne med var det uklart hvilke patenter Microsoft har fått tilgang på. Dette førte til at enkelte advarte mot at Microsoft kunne komme til å bruke Unix-rettighetene som brekkstang i kampen mot Linux.

Rob Enderle, hovedanalytiker i Enderle Group, mener Microsoft kunne ha god bruk for rettighetene til å presse Unix- og Linux-kunder.

- Det blir interessant å se hvordan dette utvikler seg. Microsoft vil innlede en aggressiv jakt på Novell-lisensholdere. Fremtiden for Unix-avledninger som Linux får en interessant tid fremover, sier han til V3.co.uk.

Novell bekreftet imidlertid nå at de beholder rettighetene til Unix frem til Attachmates oppkjøp er gjennomført.

- Novell vil fortsette å eie rettighetene til Unix, også etter at selskapet blir et datterselskap av Attachmate, sier John Dragoon, Novells markedsføringsdirektør, i en uttalelse på Novells nettsider.

Kritisk med innovasjon

Jeff Hawn, administrerende direktør i Attachmate, hevder i en uttalelse på selskapets nettsider at selskapet ser på Open Suse som en viktig del av Suse og at selskapet ønsker å videreføre satsingen.

- Attachmate vil fortsette å drive Suse som et eget datterselskap etter at oppkjøpet er gjennomført. Dersom avtalen går gjennom forventer vi ingen noen endringer i forholdet mellom Suse-forretningen og Open Suse-prosjektet, skriver han.

Spørsmålet om hvorvidt Attachmate aktivt vil bidra med åpen kildekode, som Novell tidligere var kjent for, gjenstår imidlertid fremdeles.

Brockmeier peker på at Attachmate ikke først og fremst er kjent for innovasjon, og mener det er vanskelig å se for seg at Attachmate vil investere mer enn minimale ressurser i å holde Open Suse i live.

- Med fare for å fremstå som en pessimist ser jeg ikke for meg de store investeringene i Open Suse i tiden fremover, skriver Brockmeier, som oppfordrer Attachmate til å motbevise ham.