Novell eier ikke Unix likevel

Novell eier ikke Unix likevel

En amerikansk domstol har reversert Unix-dommen fra 2007.

Mandag snudde distriktsdommer i Utah, Dale Kimball, en dom fra 2007 om at Novell eier Unix-koden. Dermed er det fritt frem for SCO å gjenoppta søksmål mot selskaper som IBM og Novell.

Konflikten går langt tilbake i tid. I 1993 punget Novell ut over 300 millioner dollar for Unix System Laboratories, som eier varemerket samt lisensene til Unix. Men to år senere solgte Novell rettighetene til SCO. De to har imidlertid hatt forskjellig historier om hvor vidt salget inkluderte eierskapet til den kopibeskyttede koden.

Søksmål på søksmål

I 2003 gikk SCO til sak mot giganten IBM og krevde én milliard for opphavsrettsbrudd. SCO har også truet andre aktører om at bruk av bruk av Linux kan krenke SCOs rettigheter fordi Linux ifølge dem er en ulovlig avart av Unix-kode som SCO altså hevder å ha kjøpt rettighetene til fra Novell.

Dette resulterte i motsøksmål. SCO aksepterer ikke bruk av GPL-lisensen, men likevel har SCO selv nytt godt av GPL-kode. Derfor gikk IBM i 2004 til sak mot SCO og ba om at de ikke skulle få distribuere Linux-programvare fordi selskapet angivelig brukte 783.000 linjer IBM-utviklet kode. IBM-koden det er snakk om er under GPL, og IBM argumenterte da med at SCO har fraskrevet seg og brutt GPL-avtalen.

Samme året gikk også Novell ut og sa de eide rettighetene til Unix-koden, som igjen førte til at SCO snudde seg mot Novell i rettssystemet.

I 2005 ble rekken av patentbrudd-anklager fra den gigantiske IBM-porteføljen droppet fra IBMs side. Likevel hadde IBM fortsatt åtte punkter mot SCO, deriblant angående kontraktbrudd og brudd på GPL-lisensen. Håpet var å få en raskere avklaring i retten.

Kan saksøke igjen

I 2007 kom en avklaring. Novell ble tildømt retten til Unix, inkludert skadeerstatning på 2,5 millioner dollar.

SCO søkte deretter om konkursbeskyttelse. Men så fikk de 100 millioner dollar av Norris Capital Partners for å fortsette kampen i rettssystemet. Og nå er altså dommen snudd, og SCO har nok en gang mulighet til å kreve milliarderstatning.

Administrerende direktør i SCO, Darl McBride, sier til Salt Lake City Tribute at rettsavgjørelsen er en «stor verifisering for SCO» og legger ikke skjul på at han er bevisst muligheten for å nok en gang gå til sak IBM og Novell.