Novell sparker i alle retninger

Novell sparker i alle retninger

Barcelona: Novell-toppsjef Jack Messman vil bre ut Linux. Han åpnet Brainshare 2005 i Barcelona med å utfordre konkurrentene.
Novell Brainshare Europe 2005 er Novells store europeiske samling av kunder og partnere, og er også i år lagt til Barcelona, en av Europas mest spennende og dynamiske byer med hensyn til arkitektur og design. Symbolikken i dette blir også understreket av Novell. Etter oppkjøpet av SUSE Linux og Ximian for to år siden er Novell tydelig på offensiven med nydesignet selskap og strategi.

          

Jack Messman understreket også dette poenget i sitt åpningsinnlegg under Brainshare. Han fortsatte med et innlegg som må oppfattes som å sende utfordringer i alle retninger. I tillegg til de vanlige sparkene til hovedkonkurrenten Microsoft, er også store datasystemer basert på Unix utsatt for Novell sine ambisjoner. Tilnærmingen til miljøet rundt åpen kildekode innebærer også utfordringer til dem.

Vil opp og ut

Microsoft fikk som vanlig gjennomgå for prising, skalerbarhet og et Windows som på klientsiden er blitt for stort og omfattende. Under pressekonferansen etter startinnleggene la Messman vekt på at Novell ser fram til at Windows Vista kommer neste høst. Han regner med at kostnadene til nye PCer og selve migreringen vil sette fart på Linux-installeringer på klienter og PCer. Her vil Novell være klar med OpenSuse som operativsystem, og verktøy for å rulle ut både OS og tilhørende programvare som OpenOffice.

        

Jack Messman framholdt også hvor store innsparinger som lå i å gå til Linux fra proprietære Unix-systemer. Her hevder Novell at kostnadene mer enn halveres, noe som er en sterkere effekt enn kostnadsreduksjonen ved å gå til Linux fra Microsoft. Messman understreker at vekst inn i de store datasentrene og de store selskapene er en sterk vekstambisjon.

Utfordrer åpen kildekode

En artig vri på markedsføringen er at Novell nå definerer «åpen» i deres produkter som å forholde seg til den virkelige verden – med standarder, brukere som vil ha enkel tilnærming og løsninger, forretningsutfordringer og det hele. Utfordringen som bl.a. ligger hos miljøet rundt åpen kildekode er å gjøre programvare enklere tilgjengeig, og i bedriftssammenheng enklere å administrere, rulle ut og sikre.

Novell understreker deres egen suksess med multiplattformverktøyet ZENWorks, som kan administrere det meste inkludert Windows-PCer fra et Linux-miljø. Innenfor sikkerhet legger de under Brainshare stor vekt på deres løsninger for Singel-Sign-On og digital identitetskontroll – Identity Manager (IdM). Bruk av løsningene innen samarbeid er et annet kjernepunkt, bygd rundt lanseringen av deres egen Groupwise 7 i sommer. Denne kan det leses mer om på pcworld.no.

Den som vil se mer av Novell sin Vista-utfordrer, kan se her: http://www.opensuse.org..