NRK får lov til å ta betalt for internett-tv

NRK får lov til å ta betalt for internett-tv

Mange mener det bør holde å betale lisensen. Men ikke kulturminister Trond Giske.

BBC skal tilby sine tv-arkiver gratis på nettet. NRK tar seg betalt for sine digitale tv-tjenester, og det er greit, synes Trond Giske.

- NRK må få lov til å utvikle digitale TV-tilbud på mobiltelefon og internett. Jeg følger kontinuerlig med på at NRK oppfyller rollen som allmennkringkaster, sier Giske til Dagsavisen.

Blant andre Høyres kulturpolitiske talsmann Olemic Thommessen har stilt spørsmål ved at en lisensfinansierte tv-kanal kan kreve betaling for tv-program sendt på web-tv og mobil-tv. Thommesen har derfor oppfordret Trond Giske til å passe på at NRK ikke får snikinnføre en ekstra tv-lisens på nye digitale medier.

– Stortinget har gitt NRK adgang til å ha supplerende inntekter til lisensen i form av tilleggstjenester. De nye tjenestene gjør det mulig å laste ned et TV-program på et selvvalgt medium, som man kan se på et selvvalgt tidspunkt. Dermed er dette en tilleggstjeneste NRK kan ta seg betalt for, sier Giske til Dagsavisen.

Stort BBC-tilbud

Kulturstatsråden ser likevel ikke bort fra at det om noen år blir nødvendig med nye forskrifter for statskanalens virksomhet innenfor digitale plattformer.

NRKs engelske rollemodell, BBC har arbeidet i to år med BBC Creative Archive, et enormt internettarkiv med BBCs omfangsrike radio og tv-produksjon som skal være gratis tilgjengelig for kanalens lisensbetalere.

Interactive Media Player er en internett-tjeneste hvor BBCs abonnenter gratis skal få laste ned hele ukas tv-program. Internettbrukere i andre land må betale for å få samme tilgang.