NRK kan få eget digitalt bakkenett

NRK kan få eget digitalt bakkenett

Kulturminister Trond Giske vurderer å la NRK bygge et digitalt bakkenett alene, dersom partene i konsesjonsforhandlingene ikke blir enige.

Kulturdepartementets og Samferdselsdepartementets frist for å dele ut konsesjonen for det digitale bakkenettet går ut 30. mai. Norges Televisjon, et samarbeid mellom NRK, TV 2 og Telenor, er eneste søker.

Skulle konsesjonene bli utsatt igjen, vil kulturministeren åpne for et subsidiert nett i NRKs regi. I så fall vil TV2 og Telenor måtte distribuere gjennom NRKs nett på linje med andre innholdsleverandører.

- Vi må uansett sørge for en alternativ løsning som sikrer at NRK kan nå ut til hele befolkningen. Da må vi vurdere om det vil være like dyrt å oppgradere det analoge nettet som det kan være å bygge et nytt, digitalt nett for NRK, sier Giske til Mandag Morgen.

Lønnsomt nett

Ukeavisen har regnet ut at staten kan tjene gode penger på å bygge ut det digitale bakkenettet og legge ned det analoge nettet fra 1950-tallet.

Ifølge Mandag Morgen vil man ved å auksjonere bort frigjorte frekevenser i det nye nettet, for eksempel til mobil-tv, kunne få ekstrainntekter til staten på 2 milliarder kroner.

Kostnadene for å bygge ut det digitale bakkenettet er anslått til 1,4 mrd. kroner.

Et av stridspunktene på tampen av forhandlingene om det digitale bakkenettet, er at TV2 insisterer på å sende sine signaler kryptert. Det at seerne vil trenge en dyrere mottakerboks, til rundt 1500 kroner, som er tusen kroner mer enn hva en dekoder for ukrypterte signaler vil koste.

Giske sier til Mandag Morgen at han åpner for å subsidiere overgangen til digitale sendinger for husholdninger med dårlig økonomi.

Les også:

Vil tvinge deg til å se reklame på digital-tv

Bredbånd uegnet for tv

Ja til digital kringkasting