NRK lager gigantisk musikkdatabase

NRK lager gigantisk musikkdatabase

NRK er i ferd med å digitalisere 150.000 cd-plater. Utfordringene står i kø.

I NRKs omfattende platearkiv på Marienlyst befinner det seg så mye musikk at enhver musikkentusiasts platesamling blekner i forhold. Totalt sett består samlingen av 150.000 cd-er og like mange vinylplater.

Som første ledd i en total digitaliseringsplan skal alle cd-ene gjøres tilgjengelig for NRKs journalister og arkivarer i en søkbar multimediedatabase. Bare cd-platene utgjør rundt 1,3 millioner låttitler, og representerer mellom 70 og 80 terabyte med musikk. Det nye systemet vil bli integrert med avspillingsløsninger innen både radio og tv.

- Digitaliseringen av vinylplatene tar vi kun på forespørsel foreløpig. Det tar gjerne to timer å konvertere en vinylplate til digitalt format, så vi konsentrerer oss i første omgang om cd-ene, sier Jon Roar Tønnesen, prosjektleder i NRK.

Populært anbud

Selve digitaliseringsarbeidet vil bli foretatt både av NRKs egne ansatte og innleid hjelp, mens kontrakten for utviklingen av database- og søkeløsningen gikk til NorCom-gruppen, bestående av NSA (Norske systemarkitekter), Cognit og NorCom Information Technology, i samarbeid med rådgivningsselskapet Reply.

Til sammen har disse aktørene spisskompetanse på multimediedatabaser, filhåndtering og metadata. Avtalen ble signert like før påske og arbeidet er allerede i gang.

Tønnesen avslører at det var mange aktører med på anbudsrunden, men valget falt på Norcom-gruppen først og fremst fordi de har norske representanter. I tillegg kjenner NRK gruppen godt fra før fra tidligere samarbeid. Fokus på videreutvikling var også et viktig kriterium.

- En avtale av slikt omfang er svært viktig for oss, og gjør det mulig å definere digitalisering på det europeiske kringkastingsmarkedet, kommenterer Espen Remman, administrerende direktør i NSA.

Åpent format

Formatet som skal benyttes på musikkfilene kalles Flac, Free Lossless Audio Codec. Dette er en godkjent åpen standard med bedre lydkvalitet enn både Mp3 og Aac-formatene.

Lagringsløsningen kommer fra Dell, og inkluderer en 70 terabyte SATA-disk løsning, samt en dyrere 10 terabyte CX700 fiber channel disk. Rutinene for sikkerhetskopi er ikke helt klare enda, men foreløpig er planen å benytte tradisjonell sikkerhetskopi via tape. Totalkostnadene på prosjektet er beregnet til 17 millioner kroner.

- Digitalisering er en dyr prosess, men vi regner med å spare det inn på daglig drift, mener Tønnesen.

- I tillegg kan vi kan bruke det vi har lært når vi skal begynne med digitalisering av video, fortsetter han.

Robert Engels i Cognit forteller at planen er å utvikle mer enn bare en vanlig søkbar database.

- Dette skal være en forskningsdatabase. Søkbarheten er bare første trinn. Det vil si at brukeren etter hvert skal kunne finne store mengder tilleggsinformasjon relatert til søket som er foretatt.

God dialog

Et digitalt musikkarkiv av et slikt kaliber kan muligens virke skremmende for opphavsretthavende plateselskaper, men prosjektleder Tønnesen mener at systemet ikke kan misbrukes da selve musikkfilene ikke lastes ned på brukernes pc-er.

- Jeg vil berømme rettighetsorganisasjonene som hele tiden har spilt på lag med oss, sier han.

Til tross for potensielle småproblemer med kopisperrer på utgivelser fra Sony BMG og EMI, ser NRK for seg at arbeidet vil gå radig unna når arbeidet først kommer ordentlig i gang. En foreløpig tidsplan beregner at digitaliseringen skal være unnagjort innen fjerde kvartal 2007.

- Og hva skjer med alle de nye utgivelsene som kommer etter at systemet er ferdig utviklet?

- Vi ønsker etter hvert å få ny musikk direkte fra plateselskapene i digitalt format, inkludert metadata. Vi er stadig i dialog med selskapene, og satser på å finne en god løsning på dette, forteller Tønnesen.

Les også: - Bredbånd uegnet for TV

Få med deg: Fildelere kjøper flere cd-er