NRK med fildeling

NRK med fildeling

I et prøveprosjekt fra NRK kan du fritt laste ned et naturprogram med Lars Monsen ved hjelp av fildelingsteknologien Bittorrent.

Lars Monsens naturprogram Nordkalotten 365 er tilgjengelig i NRKs nett-TV og på DVD med ekstramateriale, men rikskringkasteren har også lagt ut hele serien som høykvalitetsvideofiler som du kan laste ned i Bittorrent-format.

- Vi bruker denne teknologien for å klare å nå flest mulig mennesker uten at belastningen på NRKs maskiner blir for stor, skriver prosjektleder Eirik Solheim på NRKs hjemmesider.

Fildelingen er et av mange eksperimenter NRK jobber med for å gjøre sitt innhold lettere tilgjengelig. For øyeblikket er det bare første episode som ligger ute, men de neste episodene blir lagt ut fortløpende i løpet av de neste dagene.

- Det er en usedvanlig robust og effektiv måte å distribuere store filer på internett, men brukes mye av mennesker som sprer innhold de ikke har rettigheter til. Dette har ført til at selve systemet bittorrent har fått et ufortjent dårlig rykte. Det har også ført til at enkelte nettverksleverandører sperrer for denne protokollen, skriver Solheim, og påpeker at NRK derfor ikke vil la bittorrent være sin eneste distribusjonsmetode.

LES OGSÅ: Nett-tv på sitt beste

For å laste ned filene, trenger du et program med Bittorrent-støtte, for eksempel nettleseren Opera eller Miro, som PC World og NRK selv anbefaler. Du trenger også et program for å spille av filen, for eksempel Quicktime eller VLC media player, som er gratis og finnes for de fleste plattformer. Videoen er kodet i MPEG4 H.264 med en bitrate på 3 mbit/s, 1024×576 oppløsning, med 25 bilder per sekund.

I første omgang er det bare Nordkalotten 365 som blir lagt ut, men dette er en test for å se om denne typen distribusjon fungerer bra og om publikum ønsker en slik tjeneste.

- Det er et fint tillegg til nett-tv og andre metoder og kan være et tilbud for de som ønsker høyere kvalitet, skriver Solheim.

Hovedproblemet med slik tilgjengeliggjøring er å klarere rettigheter til å legge ut filer som folk kan laste ned. Det er vanskeligere enn å få rettigheter til å sende på TV eller legge ut i nett-TV.

- Vi kommer uansett til å arbeide med å frigjøre mer innhold og kommer til å fortsette å tilgjengeliggjøre det på forskjellige måter. Både i nett-tv, som podcast og forhåpentligvis også som høykvalitetsfiler via bittorrent, sier Solheim.

Les mer på NRKs nettsider.

Last ned torrentfilen her.