SPORER: Ole Martin Ølmheim, gründer av BikeFinder, tror den nye sporingsenheten kan bli sykkeltyvenes verste fiende. (Pressefoto: Telenor)

SPORER: Ole Martin Ølmheim, gründer av BikeFinder, tror den nye sporingsenheten kan bli sykkeltyvenes verste fiende. (Pressefoto: Telenor)

Ny app blir sykkeltyvens fiende

En ny sporingsapp som er lett å montere på sykkelen kan bli det fremste våpenet i kampen mot tyvene.

Ole Martin Ølmheim er gründer av BikeFinder, som lager integrerte sporingsenheter til sykkel. Batteriet og elektronikken – basert på både GPS og GSM – ligger inne i styret, mens antennen er integrert i selve plastikken på enden. 

SIM-kort

Gründeren har fått en samarbeidspartner i Telenor som står for support, veiledning og kompetanse på ny teknologi. I tillegg bruker sporingsenheten sim-kort fra tele-giganten. Det betyr at du til enhver tid kan følge med på sykkelens posisjon via en app, og få varsler når den rører seg. Det skriver Telenor selv, i en pressemelding. Enheten skal også ha en kraftig sirene, som kan automatiseres eller aktiveres i appen.

Enheten er laget slik at den ekspanderer når den er satt inn i styret, og skal ifølge meldingen være tilnærmet umulig å få ut igjen uten et spesialverktøy. Den første prototypen satt i kranken, men den ble flyttet til styret – blant annet fordi det betyr at hvem som helst som kan skru litt sykkel, klarer å installere den selv. 

Utfordringen med å ha den i styret, er altså at det ofte bare er 15,5 millimeter med plass der inne. Fordelen med at de måtte – og klarte – å lage den så liten, er at det åpner for en rekke bruksområder utover bare sykler.

Mindre og større

– Vi har allerede fått forespørsler fra klesbransjen om tilpasse teknologien til for eksempel jakker. Og den kan brukes i smartteknologi i hus og industri, eller i elektriske biler. Jo mindre størrelse teknologien har, desto større er potensialet, så sykkel er bare begynnelsen, sier Ølmheim i meldingen.

Han understreker imidlertid at de skal bli best på sykkel først. Samtidig vil utviklingen som skjer videre, også komme de første kjøperne til gode. 

– Enheten som kommer i salg i november har støtte for mange spennende funksjoner. Det har vært viktig for oss å ha produkt som vi kan fortsette å utvikle og oppdatere etter at det er ute i markedet.