Ny britisk lekkasje-skandale

Ny britisk lekkasje-skandale

Opplysninger om tre millioner trafikkskoleelever har forsvunnet.

Det er bare en snau måned siden forrige datalekkasje-skandale ble rullet opp i Storbritannia. Og timingen kunne vært bedre.

Den nye skandalen ble nemlig kjent samme dag som Storbritannias finansminister Alistair Darling oppdaterte Underhuset i det britiske parlamentet om etterforskningen av 25 millioner tapte barnetrygd-opplysninger, som ble borte da to cd-er skulle flyttes på.

LES OGSÅ: Info-lekkasje rammer 25 millioner briter

Samferdelsminister Ruth Kelly kunne opplyse at en cd med registeringer av over tre millioner kandidater som skulle ta teoriprøven til førerkortet, var blitt borte. Det ble først oppdaget allede i vår unner en gjennomgåelse av datasikkerheten i hennes departement. Cd-en var forsvunnet fra et amerikansk firma som var underleverandør til det britiske biltilsynet, Driving Standards Agency.

Registreringene inneholdt navn, adresse, telefonnummer og noen epostadresser, men ikke finansielle opplysninger. Dataene er fra perioden september 2004 til april 2007. Forsvinningen ble først oppdaget i mai, men ikke rapportert videre da. Regjeringen har ikke betraktet denne lekkasjen som viktig i forhold til saken om forsvunne barnetrygd-opplysninger.

LES OGSÅ: Lover dusør for tapte cd-er

Kelly fortalte Underhuset at hun hadde rapportert saken til Richard Thomas, som leder det britiske datatilsynet, Information Commissioner's Office, som forvalter den britiske personopplysningsloven. Thomas mente at risikoen ved denne lekkasjen ikke var betydelig, siden det ikke var lekket kontoopplysninger eller personnumre, og at det derfor ikke er sendt ut varlser til hver enkelt.

Nå beklager samferdselsministeren for uro eller usikkerhet påført berørte personer i forbindelse med denne hendelsen. Opposisjonen derimot benyttet anledningen til å kritisere regjeringens planer om et omfattende overvåkingssystem for landets veinett, hånlig døpt "spy in the sky".

- Hvordan kan vi stole på at hennes departement skal ivareta informasjon om hver eneste kjøretur gjort av våre 33 millioner biler, når det ikke en gang greier å ta vare på dataene vi allerede har? sa Theresa Villiers, opposisjonens skyggeminster for samferdsel, i et innlegg i Underhuset

Resultatløst

Kellys opplysninger om de forsvunne teoripøve-dataene kom etter at finansminister Alistair Darling fortalte at det er gjort få framskritt i politietterforskningen om de tapte barnetrygd-opplysningene, også etter at det ble utlovet en dusør på 20 000 pund.

Men det er heller ikke påvist at dataene er misbrukt eller benyttet til svindel, forsikret Darling.