Ny Elling-film skytes digitalt

Produsent Dag Alveberg i Maipo Film vil ta opp Elling-oppfølgeren "Mors Elling" på High Definition-utstyr (HD) fra Sony, og blir dermed en norsk pionèr på dette området.
Selv om utviklingen går langsomt, får stadig flere innen internasjonal tv-, kringkastings- og filmindustri øynene opp for de muligheter digitale opptak og produksjoner har å by på, forteller Sony i en pressemelding.

-- Tv- og kringkastingsverdenen er generelt gjenstand for en stadig økende digitalisering, noe alle bransjeaktører må ta stilling til. Kombinasjonen av økonomi og kvalitet gjør at vi ser en økende trend mot bruk av HD, sier divisjonsdirektør Jarl Øverby i Sony Norge i en pressemelding fra selskapet.

Det er i dag solgt mer enn 6000 HD Cam-enheter globalt, og titusener av timer med HD-programmer kringkastes allerede verden over. ABC, CBS, FOX og NBC er eksempler på TV-selskaper som har kjørt program- eller filmproduksjoner i dette formatet. Også filmindustrien fatter i økende grad interesse for mulighetene og fordelene ved HD, og pionerer som George Lucas, Lars Von Trier og Wim Wenders har vært involvert i kjente filmproduksjoner på HD, med svært gode erfaringer.

Også i Norden har flere produksjoner nå vært gjennomført i HD-format, men i Norge har bruk av formatet først og fremst vært konsentrert rundt opptak av reklamefilm og promo,er for TV-selskaper. Et unntak var produksjonen av spillefilmen Pelle Politibil, som Yellow Cottage og produsent Aage Aarberge gjennomførte i HD-formatet.

Den erfarne norske filmprodusenten Dag Alveberg, som nå starter opptakene av Elling-oppfølgeren, Mors Elling, vekker oppsikt ved sitt valg av HD som opptaksformat. Han mener det langt på vei er konservativ tankegang i bransjen som gjør at overgangen til HD ikke har kommet lengre i Norge.

-- Den tekniske utviklingen for HD-basert opptaks- og etterproduksjons-utstyr er spennende, og jeg er ikke i tvil om at dette er fremtidens format for en rekke typer produksjoner ) også innen filmindustrien. Bruk av HD handler ikke bare om tids- og kostnadsbesparelser, men også om høy kvalitet, utvidet fleksibilitet og brukervennlighet så vel som større kreative muligheter.