Ny giv med maskinblad

Ny giv med maskinblad

PARIS: Dell vil ha maskinblad og et initiativ for enhetlig administrasjon av datamaskiner.
PARIS: For 20 år siden var en teknologi anerkjent når IBM kom med sin utgave. Nå er en teknologi velsignet når Dell mener den er av allmenn interesse.

Etter et nølende forsøk for to år siden vil Dell nå virkelig gå inn for maskinblad som tjenestemaskiner. Dells resultater fra tredje kvartal som ble avsluttet 29. oktober, er betydelig bedre enn konkurrentenes.

Omsetningen på 12,5 milliarder dollar ga et overskudd på 846 millioner dollar. Det er henholdsvis 18 prosent og 25 prosent bedre enn samme periode i fjor.

Fjerne kostnader

-- Det handler om å fjerne kostnader fra ligningen, sier Paul Bell, president i Dell EMEA.

Med det mener Dells toppsjef for Europa, Midtøsten og Afrika at it-kostnadene til kundene kan reduseres dramatisk hvis færre teknologier benyttes for å realisere it-tjenester. Dell mener at Intel, Microsoft, Linux er tre viktige forutsetninger, og at EMCs lagringsteknologi er det beste alternativet sett fra et kostnadssynspunkt.

Der hvor standardisering har kommet lengst, er Dell verdens ledende it-produsent. Det gjelder bordmaskiner, det gjelder arbeidsstasjoner. På tjenestemaskiner puster Dell Hewlett-Packard i nakken.

Etter åtte generasjoner med tjenestemaskiner basert på Intel, har Dell lært seg å bygge bedre maskiner, både med hensyn til oppbyggingen av maskinen og produksjonen.

-- Vi er det 55. største selskapet i verden. Vi er verdens største på nettet, større enn Amazon, større enn Ebay, hevder Paul Dell.

Direkte salg til kundene er med på å ta kostnader ut av anskaffelsesligningen. Derfor er Dell blitt favoritt hos de som vet hva de vil ha. Særlig nordiske kunder tror på Dell. I tredje kvartal økte volumet i Norden mest, 52 prosent i forhold til samme periode ett år tidligere.

Utvide tilbudet

Lanseringen av bladmaskinene, Dell Poweredge 1855, er for å tilby alternativer. Bladmaskinenes fortrinn er enkelt å kunne øke i takt med behovet kombinert med reduksjon av plass, strøm, kjøling og kabler.

Anskaffelse av det første bladet er kostbart, fordi innkapslingen også koster. Maskinbladet settes inn i et 7 U høyt kabinett som monteres inn i et standard 19 tommers skap.

-- Maskinblad er for mellomstore og større virksomheter, for det er ulønnsomt med bare ett, sier Martin Hingley, europeisk direktør i analysefirmaet IDC.

Det lønner seg ikke med mindre enn fem blad ved anskaffelse. De neste bladene er rimelige, rundt 25 prosent mindre enn en maskin for vannrett montering. Det går ti blad i kabinettet.

Ifølge Dell oppnår Poweredge 1855 62 prosent bedre plassutnyttelse enn vannrette maskiner på 1 U (4,6 centimeter), 75 prosent raskere installasjon, 43 prosent mer ytelse i et 42 U høyt skap, 70 prosent reduksjon i kablingen og 13 prosent bedre varmeavgang.

-- Vi er først med den nye Xeon EM64T i maskinblad, sier Paul Bell.

Det betyr at de nye maskinbladene etter hvert kan administrere 64 bit applikasjoner.

Alle som én

Utnyttelse av bladene må man lære seg. Ideen er ikke ett blad, en applikasjon. Ideen er å utnytte alle bladene som én ressurs. Derfor trengs det programvare og tjenester.

Dell ser for seg at tjenester blir mer betydningsfullt for å hjelpe kundene å realisere bruken av sine datamaskiner.

-- 90 prosent av kundene som har kjøpt vår Global Technology Service, vil kjøpe på nytt. Derfor har vi over 30.000 teknikere i 170 land. 83 prosent av alle henvendelser løses uten å være til stede, forklarer, Paul Bell.

Dell innser at administrasjon av de mange datamaskinene blir en utfordring. Derfor jobber Dell tett med Altiris som tilpasser maskinmiljøet til datamaskinen. Derfor jobber Dell tett med Microsoft for å bli bedre på å administrere programvareforbedringer.

Dell er pragmatisk, men målet er å forenkle driften, forbedre utnyttelsesgraden og oppnå kostnadseffektiv vekst ved bruk av bladmaskiner. Integreringsfasen vil være de kommende to årene. I de etterfølgende tre årene er det sømløs tilknytning til forretningsprosessene som gjelder.