Ny og mer effektiv Transmeta-brikke

Transmeta har lansert en ny strømeffektiv prosessor, Efficeon TM 8000. Ifølge Transmeta er den nye brikken en solid og mer effektiv konkurrent til Pentium M-serien.
Teknologidirektør Dave Ditzel betegner det nye produktet som et stort skritt framover. Tester lagt fram under lanseringen viste at den nye 1100-MHz brikken utkonkurrerete Intels 900-MHz Pentium M.

Transmetas første prosessor, Crusoe, ble lansert med store ord i 2000, men ble aldri noen alvorlig trussel mot Intels markedsdominans. Efficeon er primært ment for lette bærbare modeller, men også andre bruksmområder som større bærbare, vifteløse stasjonære pc-er og bladservere.

Selskapet planlegger 1-GHz, 1.1-GHz, 1.2-GHz og 1.3 Efficeon-prosessorer basert på 0.13 mikrons produksjonsprosess innen årets utgang. Mot slutten av 2004 forventer Transmeta å være klar med 0.09-mikron-versjoner, med klokkefrekvens opp mot 2 GHz.

Selskapet har ikke kunngjort priser, men antyder at Efficeon-prosessorene vil ligge på rundt 100 dollar.

Ny design

Efficeon betyr i praksis en ny start for Transmeta, med en mindre brikke og ny programvare som støtter den. Av ny maskinvare kan nevnes en MB L2 cache, integrert DDR400 minnegrensesnitt, integrert HyperTransport-grensesnitt og et nytt AGP grafikk-grensesnitt.

Crusoe manglet støtte for AGP, som gjorde at brukerne måtte benytte den langt tregere PCI-bussen. Støtte for AGP 4X betyr at framtidige Efficeon-maskiner kan bruke standard grafikk-prosessorer, sier Ditzel til den amerikanske utgaven av PCworld. Den nye HyperTransport-bussen, utviklet sammen med AMD, gir en yteevne på 1.6 GB, hevder Transmetas teknologidirektør.

Transmeta har også forbedret progamvaren for kodemorfing . Progamvaren gjør prosessorene komaptible med andre prosessorer, slik at de kan takle enhver programvare som som kan kjøres på Intel-brikker. Kodemorfingen gjør det mulig å lage en brikke som krever færre transistorer, og dermed mindre strøm, hevder Dave Ditzel.

En 1100-MHz Efficeon bruker bare 7 watt. Det er det samme som Intels 900-MHz Pentium M, men Transmeta-brikken bruker ifølge Ditzel langt mindre strøm når maskinen ikke er i aktiv bruk.