Ny mobil-tv truer inntekter på 3G-nettet

Ny mobil-tv truer inntekter på 3G-nettet

Kringkastet mobil-tv går utenom mobiloperatørenes nett. Telenor skygger unna den nye teknologien. - Synd, sier analytiker.

Finske myndigheter har invitert til bud på lisensene til det som kan bli Europas første kommersielle tv-nettverk for mobiltelefoner.

 

Søkerne må bruke en teknologi som heter DVB-H (Digital Video Broadcasting Handheld), og produsenter som Nokia kommer med tilpassede telefoner.

 

Teknologien er uavhengig av operatører og noe ekspertene kaller en "bypass-løsning". Det vil si at tv-sendingen ikke sendes som data via umts, men via kringkastingsnettet. Ifølge telekomanalytiker Dag Fredrik Bjørnland i Teleplan, kan aktører som i dag ikke har en kringkastingsdel kanskje miste 3G-inntekter fordi det går utenom deres nett.

 

- Samtidig trenger DVB-H en returkanal, og med nye interaktive tjenester kan dette bli bra både for innholdsaktørene som sitter på rettighetene og mobiloperatørene som kan skape nye spennende tjenester.

 

Digitalt bakkenett 

 

Den nye teknologien vil basere seg på det digitale bakkenettet som NTV er i ferd med å få konsesjon på i Norge og med returkanal i mobiltelefonen. Nokia kommer med den første telefonen som er tilpasset dette.

 

Istedenfor at man da sender tv-signalene over umts-nettet, går det utenfor, slik at en del av trafikkinntekten man kunne forvente fra en økende interesse av mobil-tv, går utenom. Denne økende trafikken vil operatørene være avhengig av for å få opp lønnsomheten sin.

 

Tidligere i år uttalte Netcoms innholdssjef, Marius Halle, at hvis DVB-H blir den gjeldende standarden vil ikke Netcom få inntekter fra datatrafikken som mobil-tv kunne ha generert.

 

- Samtidig kan dette være positivt for mobiloperatørene, sier Bjørnland. 

 

- DVB-H terminaler er UMTS/GPRS telefoner med TV, og ikke noe kringkasterne kan gjøre alene. DVB-H kan derfor skape et brukerbehov i mobilnettene som gjør at de mobilnettsentrerte tjenestene kan få et løft.

 

Telenor uinteressert

 

Spørsmålet er da om norske operatører er interessert. Telenor er det ikke.

 

- Vi er klar over denne teknologien,  men Telenor bygger ut umts på 310 tettsteder i Norge og her kan du jo overføre mobil-tv. Vi kommer til å bygge ut frem til 2007. Slik vi ser det, vil det kanskje forvirre forbrukerne hvis man skal lansere ny teknologi når vi har fått umts-nettet, sier informasjonssjef Arild S. Johannesen i Telenor.

 

- Telenor har rundt 2,7 millioner kunder. Under 50.000 har tatt i bruk umts-nettet, så der har vi et stort potensial. Det handler mer om å skape enkelhet og brukervennlighet på kjente teknologier før vi eventuelt går inn på noe som er mer kringkasting til mobil, sier han.

 

Bjørnland i Teleplan mener at hvis Telenor ikke har interesse av denne teknologien, kan man risikere at det ikke blir noe markedspush på dette.

 

- Det er veldig synd når vi vet at flere leverandører, inkludert Nokia, satser på denne standarden og at det finnes betydelig industriinteresse for dette, sier han.

 

Fanden på veggen

 

- Hvis man vil male fanden på veggen her kan man jo si at den norske umts-utbyggingen som Telenor er en talsmann for, ligger tilbake i Norden. Skal man i tillegg ligge etter også på andre fronter, er ikke det et positivt tegn for norsk ikt.

Finnene durer derimot gladelig i vei. De ser for seg tjenester som kan bli mottatt av mobile terminaler i mange fasonger. For eksempel i mottakere i biler i full fart. Sendingen kan bestå av alt fra vanlig fjernsyn til, videoer og spill.

Norske innholdsleverandører er derimot på vakt. Blant andre NRK synes at mulighetene det digitale bakkenettet gir for mobil-tv, er svært interessante og de følger utviklingen nøye.