Ny Red Hat for kontorrottene

Red Hat har lansert en ny versjon av Linux-operativsystemet myntet på pc-brukerne i bedriftene.
Den nye programvaren som går under navnet Red Hat Desktop er en parallell til Red Hats nåværende produkt for skrivebordet, Red Hat Enterprise Linux WS. Men Red Hat Desktop er myntet på vanlige bedriftsbrukere, i stedet for mer tekniske brukere som ingeniører, programvareutviklere og cad-brukere som tradisjonelt har brukt Red Hats WS-programvare.

En annen forskjell er at Red Hat Desktop vil ha en ulik lisensmodell. WS-programvaren selges på per system-basis, mens Desktop vil bli tilgjengelig i pakker på 10 eller 50 enheter når produktet slippes, ifølge IDG News Service.

-- Det vi gjør nå er å utvide Enterprise Linux-familien ved å legge til et Red Hat-produkt som er målrettet mot de vanlige kontorbrukerne, sier produktsjef Mike Ferris i Red Hat.

Må ha pc-partnere

Red Hat Desktop er en oppfølger til selskapets nylig annonserte samarbeid med programvareleverandøren Wind River Systems, som lager programvare for innvevde systemer. Wind River og Red Hat jobber med en innvevd (embedded) Linux-versjon myntet på nettverksutstyr som rutere og svitsjer. Produktet skal slippes tidlig neste år.

Red Hat Desktop vil inkludere et knippe klientprogramvare som for eksempel Open Office 1.1, epostklienten Evolution, Mozilla nettleser og Citrix ICA-klienten, samt en modul for programvareadministrasjon.

-- Red Hat Desktop vil nok appellere til endel transaksjonsorienterte miljøer, for eksempel call-centre som kjører serverbaserte applikasjoner. At Red Hat allerede er akseptert i endel større bedrifter vil også hjelpe produktet fremover. Men Red Hat vil trenge mer for å lykkes med dette produktet, sier analytiker Dan Kusnetzky i IDC.

Han mener Red Hat trenger partnerskap alle de store pc-leverandørene.

-- Hvis det ikke ligger en sterk historie i bunn om hvordan Linux kommer preinstallert på pc-en du liker best, vil ikke Linux vekke særlig bred begeistring, sier han.

Mangel på applikasjoner

Ifølge Kusnetzky er Linux klar til å overta Apples Mac OS nummer to posisjon i markedet for klientoperativsystem, men med en ussel markedsandel på tre prosent i dette markedet, har open source-bevegelsen en lang marsj foran seg.

IDC forventer at Linux vil vokse til seks prosent av dette markedet når det måles antall enheter i 2006. Kusnetzky mener at mangelen på populære skrivebordsapplikasjoner er et hinder for større vekst for Linux på skrivebordet.

-- Men Linux sine fordeler innen programvareadministrasjon, sikkerhet og lisenskostnader vil appellere til endel brukere, sier han.

I mars annonserte HP at de planlegger å gjøre Red Hats rival, Suse Linux, til sin standard Linux-distribusjon for skrivebordet. Ifølge IDG News Service hadde HP ingen kommentar til om de kommer til å støtte Red Hat Desktop. Red Hat Desktop kommer på markedet om et par uker.