Ny Ubuntu i 3D

Ny Ubuntu i 3D

Ubuntu 7.10 er ute i beta med imponerende mange nyheter.

Versjon 7.10 av den populære Linux-distribusjonen (Gutsy Gibbon) lanseres først senere denne måneden, men betaversjonen kan lastes ned allerede nå.

Listen over nyheter er lang og inneholder bland annet 3D-skrivebordet Compiz Fusion, som viser vinduer som en kube, er aktivert som standard gjennom det grafiske grensesnittet Gnome 2.20.

Ubuntu 7.10 vil automatisk sjekke om maskinens grafikkort er i stand til å kjøre 3D-miljøet eller ikke. Om den ikke er kraftig nok deaktiveres funksjonen.

I tillegg til 3D har grafikkegenskapene blitt pusset opp med støtte for flere skjermer og et vindu hvor du kan endre oppløsning og oppdateringshastighet uten å starte pc-en på ny.

Raskere brukerbytte

En ny søkefunksjon som ligner Spotlight i Mac OS X skal nå gjøre det raskere å finne filer, kontakter og bokmerker etc.

Som i tidligere versjoner kan flere brukere være pålogget den samme maskinen, på samme måte som i Windows XP. Forskjellen er at Ubuntu nå har implementert det som på engelsk kalles for «Fast User Switchning», som gjør det mulig å veksle mellom samtidige brukere uten å skrive inn passord og brukernavn.

For å utvide funksjonaliteten i nettleseren Firefox har det nå dukket opp et program som lar deg installere nye moduler på samme måte som du legger til vanlige programmer i distribusjonen.

Ubuntu 7.10 forteller deg også om det finnes proprietære drivrutiner som er tilgjengelig for nedlasting.

NTFS og lavere strømforbruk

Filsystemet NTFS har tidligere vært et problem i Linux. Selv om man lenge har kunnet lese fra en NTFS-partisjon har det vært nærmest umulig å skrive til slike partisjoner. Med den nye versjonen har Ubuntu implementert NTFS-3g-projektet som løser problemet. Dermed er det nå mulig å benytte de samme eksterne harddisker eller minnepinner enten man kjører Linux, Windows eller Mac OS X.

For bærbare pc-er vil Ubuntu 7.10 tilby lavere strømforbruk og dertil lavere varmeutvikling ved at strømsparefunksjonen «Dynticks» nå er implementert i kjernen.

Ubuntu 7.10 kommer også med forbedret profilhåndtering for å lage tilpassede installasjoner, noe som vil være nyttig om distribusjonen skal rulles ut i større skala.

Videre skal det for denne gruppen være bedre støtte for tynne klienter med mer effektiv håndtering av sesjoner og bedre komprimering.

Vil du teste ut betaversjonen av Ubuntu 7.10 kan du laste den her.

LES OGSÅ: Ubuntu mer populært enn Vista