Ny vekst i it-bransjen

Ny vekst i it-bransjen

Nå vil flertallet av norske bedrifter igjen bruke mer penger på it.
Optimismen er tilbake i it-bransjen. For nå er norsk næringsliv villig til å øke sine it-budsjetter. Spesielt er det flere som planlegger å bruke mer penger på programvare.

Det viser ferske tall fra IKT-Norge som i samarbeid med Norsk Gallup tar pulsen på markedet en gang hvert kvartal.

Ifølge prosjektleder Fredrik Syversen i IKT-Norge viser undersøkelsen fra første kvartal at it-bransjen er inne i en stabil vekstperiode og at markedet fremstår som sunt.

Både innenfor maskinvare og programvare er det tydelig tegn til vekst. Innen programvare er det flere som planlegger å øke investeringene enn de som vil redusere.

Innen konsulenttjenster er det nå færre som planlegger å øke investeringene. Ifølge IKT-Norge henger dette sammen med at tjeneste-indeksen hadde en sterk vekst i fjerde kvartal, og tilbakegangen nå er derfor en korreksjon.

Mest etterspurt av maskinvarer er pc og arbeidsstasjoner. Samtidig så er investeringsviljen innen service og support, kurs og opplæring stabilt høy.

Minst etterspurt er call center, datavarehus, driftsutsettelse av telefonitjenester og ip-telefoni.

Trenger flere it-folk

Oppgangen i markedet gjenspeiler seg også på behov for it-ansatte. De aller fleste bedrifter forventer å holde samme bemanning på it-siden. Men av de som skal foreta endringer er det flere som planlegger å øke staben enn redusere den.

Derfor er det naturlig å anta at etterspørsel etter it-kompetanse vil øke i tiden fremover.

Privat sektor øker

I fjor var etterspørselen etter it-løsninger desidert størst offentlig sektor og mange it-selskaper reddet driften på salg til det offentlige. Dette er nå i ferd med å utgjevne seg og skillet mellom etterspørsel i privat og offentlig sektor er mindre.

Vil ha bredbånd

Antall bedrifter med isdn går stadig tilbake. Nå er det flere som får bredbånd over to megabit.

Fire av ti bedrifter sier at de har behov for en hastighet på mer enn én megabit de neste fem årene. Over halvparten vet imidlertid ikke om hvilket kapasitetsbehov de har om to år.

Neste undersøkelse fra IKT-Norge vil bli gjort i juni.