Nye Apple-modeller for allmuen

Nye Apple-modeller for allmuen

Med den nye serien trettentommers Macbook-maskiner er overgangen til Intel-plattformen fullført for hele serien av bærbare Mac-er.
De nye Macbook-maskinene - uten Pro i navnet - skal ikke bare erstatte de tidligere iBook-modellene fra Apple, men også den gamle tolvtommers Powerbook-modellen.

Alle de tre nye maskinene er basert på Intel Core Duo-prosessoren, har ny systemarkitektur med 667 MHz buss og 667 MHz DDR2 SDRAM hukommelse, utvidbart til to gigabyte.

Med priser som starter på 9.390 kroner inkluderer Macbook-serien tre modeller. En 1.83 og en 2.0 gigahertz-modell i et nydesignet, glatt hvitt kabinett og en 2.0 GHz Macbook i svart.

Den nye Macbook skal ha ytelse opptil fem ganger raskere enn iBook og opptil fire ganger raskere enn tolvtommers Powerbook, ifølge Apple.

Alle modellene har innebygd iSight videokamera og leveres med fjernkontroll for medieavspilling. De leveres også med programpakken iLife 06, for behandling av blant annet musikk, bilder, video og websideproduksjon.

Glitrende

Skjermen er også lik for alle modellene - en tretten tommers bredskjerm med oppløsning på 1280 ganger 800 punkter.

- Hva betyr det at widescreen-skjermen er "glitrende"?

- Tidligere hadde de bærbare Mac-ene en matt skjermoverflate, nå er de blankpolerte. Dette gir klarere farger og oppleves av de fleste som et skarpere bilde, forklarer produktsjef i Apple, Christer Mykkestue.

Han medgir at slike skjermer kan ha sine ulemper, at de kan gi litt refleks, gjenskinn fra lamper og liknende. Men Apple har lagt mye arbeid i å gjøre den blank uten å gi for mye reflekser. Og blanke skjermer er populære på pc-er generelt.

- Man kan faktisk bestille blank skjerm på Macbook Pro-modellene også, minner Mykkestue om.

Forbrukermaskin

Ifølge Mykkestue er målgruppen for de nye maskinene først og fremst konsument, men også skole. Og så tipper den litt inn på det profesjonelle markedet. Den svarte modellen er ment som en erstatning for den minste, tolvtommers Powerbook-en.

- Den svarte modellen koster 1.800 kroner mer enn den hvite, men har samme prosessor og utstyr for øvrig. Hva får man for pengene?

- Man får en Mac som stikker seg ut litt mer enn de andre, den har litt "pro-look", forklarer Mykkestue.

Det svarte designet representerer noe helt nytt fra Apple. De gamle Ibook-maskinene var hvite, av blank plastikk. De nye, hvite Macbook-ene likner litt på disse, men har detaljer i grått. De svarte er gjennomført svarte overalt.

Og så får man litt bedre ytelse, ifølge Mykkestue, som henviser til at den svarte Macbooken har en harddisk som er 20 gigabyte større enn på den hvite modellen. Bortsett fra farge og disk er maskinene identiske.

De nye modellene er på vei ut i butikkene nå, og vil være alminnelig tilgjengelig i løpet av en ukes tid.

Prisene er henholdsvis 9.390, 10.990 og 12.790 kroner.