Nye krav til Oracles partnere

Nye krav til Oracles partnere

Oracles mange ulike forhandlere skal bli enda mer ulike.

Spesialisering og tydeligere sertifiseringer. Det var hovedpunktene i det nye partnerprogrammet som Oracles partneransvarlige Stein Surlien presenterte i Stockholm i forrige uke. Over 350 partnere var samlet på Stockholms Universitet.

Surlien er partneransvarlig på Emea-nivå hos Oracle. Han konstaterer at det nye programmet er en utvikling av selskapets tidligere partnerprogram. Selv er han svært fornøyd med endringene.

- Tidligere har programmet vært veldig fokusert på databaseteknologi. Men i dag har vi så mange ulike produkter og med alle de produktene vi representerer må en partner velge hvor de ønsker å være unike. Det gjelder å være dedikert til soa eller til business intelligence eller noe helt annet, sier han til IT 24.

3 000 produktlinjer

Det er også økonomiske årsaker bak forandringen.

- Over 50 prosent av våre lisensinntekter går via partnere. I 2009 landet omsetningen for våre partner i Emea på 1,3 milliarder dollar. Med over 60 oppkjøp de seneste fire-fem årene har vi med ett over 3000 produktlinjer, og da er det utrolig viktig å ha et bra og tydelig partnerprogram, sier han.

Programmet inneholder fire ulike nivårer: remarketer, gull, sølv og platina. Jo høyere nivå, desto mer Oracleressurser får partnerselskapet. Det kan dreie seg om hjelp eller markedspenger. Sertifiseringen avhenger av hvor spesialisert foretaget er innenfor sitt område.

- Vi har sluttet med generalister i vårt direktesalg også, og nå gjør vi det samme på partnersiden, forklarer Surlien, som forteller at partnerne hadde visse krav til Oracle også.

Mindre fokus på databasesalg

- De har meldt fra om slike ting som at vi skal ha mindre fokus på databasesalg, så det var et av de målene vi jobbet etter da vi satt sammen programmet, sier Surlien.

- I grunnen dreier dette seg om en sak, at partneren skal tjene penger. Når de gjør det, vet vi at de kommer til å forbli lojale. Det virker som om partnerne liker at de kan differensiere seg på en bedre måte. De blir ikke bare en av mange, uten å bli gjenkjent av Oracle. Våre selgere vet hvilke partnere som kan mye på sine respektive områder. Det viktigste fra partnernes side, er vel at de får en attest på hva de kan. Det kan gjøre at kundene foretrekker dem framfor andre, sier Surlien.