Nye lover kan bremse offshoring

Indiske outsourcingsbedrifter frykter endringer i den britiske arbeidsloven som gir bedre beskyttelse mot oppsigelser.

Endringer i den engelske arbeidsloven Transfer of Undertakings (Protection of Employment), også kalt TUPE, kan medføre at det blir verre for britiske selskaper å flytte arbeidsplasser til utlandet, skriver The Register.

 

Lovendringen gjør det vanskeligere for bedrifter som skifter eiere å si opp ansatte ved at oppbygde arbeidsrettigheter overføres til det nye selskapet. Dette kan slå hardt tilbake på outsourcing til utlandet (”offshoring”, eller utflagging), der deler av virksomheten overføres til et annet selskap.

 

I lovens bokstavelige betydning kan det føre til at selskaper i India kan få ansvar for engelske arbeidsforhold.

 

Får kritikk

 

Den nye loven har nå fått kritikk fra outsourcingsselskaper i India, som mener at den vil føre til en proteksjonistisk, anti-outsourcingspolitikk. Ifølge det indisk-baserte selskapet TataSoft betyr det at arbeidsrettigheter til britiske ansatte overføres til indiske bedrifter.

 

Også juridisk analytiker Edward Goodwyn i Pinsent Masons vil den nye lovendringen kunne føre til mange rettssaker i etterkant av utflaggingsprosesser.

 

- Under den gamle TUPE var det mulig å saksøke bedrifter etter utflagging. Men med de nye definisjonene vil alle it-avdelinger som er flagget ut til India være i faresone for juridiske skritt. Jeg mener outsourcingbedrifter i blant annet India bør ta høyden for risikoen av erstatningskrav fra ansatte, sier Goodwyn.

 

Les hele saken på The Register.

 

Les også: Alt om outsourcing, helt gratis!
En webdesigner for 30 kroner timen