Nye spådommer fra Gates

Representanter fra verdens pc-leverandører bør lytte til søndagens åpningstale på Comdex i Las Vegas. Der vil Microsoft-gründer Bill Gates predikere hva som skal til for å få ny opptur i bransjen.
Mange tusen tilskuere møter forventningsfulle opp i storstua til giganthotellet MGM i Las Vegas på søndag. Fra den enorme scenen vil verdens rikeste mann og Microsofts styreformann Bill Gates snakke om hvordan ny teknologi vil prege fremtiden.

Alarmklokker, kjøleskap, kjøkkenutstyr, stereoanlegg og tv-apparater er alle apparater og utstyr som Gates drømmer om å stappe full av Microsoft-programvare. Han mener folk flest kan ha mye utbytte med å gjøre slikt utstyr tilgjengelig for internett.

Et eksempel er at en klokke i tillegg til å vise tiden også kan formidle værmeldingen og hvilke kjøreforhold du kan vente deg. "Smart objects program" kaller Microsoft dette prosjektet som selskapet tror innebærer nye markedsmuligheter både for Microsoft og leverandører av pcer og annet it-utstyr. Men til nå har slike internettapparater vært en urealisert drøm.

Så tidlig som i 1994 sto Gates på scenen foran 7.000 tilskuere på Comdex og skulle se ti år inn i fremtiden. Han spådde at alle hjem ville ha en enslig flat skjerm der man kunne aksessere både husets låser, alarmsystemer, lys og lydløsninger. I tillegg ville mor gå rundt i en dressjakke og joggebukser fordi hennes kollegaer bare kunne se henne fra livet og opp via husets videokonferanseløsning.

Kanskje ikke så dårlig gjetning, men halvannet år fra 2004 er vi foreløpig langt fra den hverdagen Gates spådde i 1994, selv om de teknologiske løsningene for å gjøre dette mulig, er på plass. Men Gates bommet stygt da han spådde at folk ville betale kaffen med lomme-pc-en, og at betalingsløsninger som kontanter og kort ville forsvinne.

Bommet gjorde han også da han ifjor spådde at alle tilhørerne under årets Comdex ville bruke

Microsofts nye operativssystem Tablet-PC for å gjøre sine notater. Uansett vil alle lytte til mannen som er styreformann i selskapet som bestemmer mye av utviklingen for fremtidens løsninger.