Nytt flashminne kan erstatte pc-harddisken

Et nytt flashminne fra Samsung er på 32 gigabyte, stort nok for små bærbare pc-er og langt mer batterigjerrig enn vanlige harddisker.

Allerede i mai i fjor kunne minne-giganten Samsung vise fram flashminne med samme dimensjoner (2,5 eller 1,8 tommer) som vanlige harddisker i bærbare pc-er.

Disse hadde 16 GB kapasitet og en lesehastighet på 57 megabyte per sekund.

Nå er neste generasjon av dette flashminne klart for markedet, og størrelsen er fordoblet. Det betyr at flashminnet er på nivå med harddisk-kapasiteten i de mindre utgavene av vanlige bærbare datamaskiner.

Samsung bruker en minnetype kalt SSD (solid-state disk) som bare bruker fem prosent av den energien en harddisk krever, skriver IDG.se. Diskene er dessuten lydløse og de har ingen løse deler, som dermed gjør dem langt mer støtsikre.

Langt dyrere

Prisene på pc-er med flasminne vil derimot ligge mye høyere i den første produksjonsfasen. Men det vil forandre seg når masseproduksjon kommer i gang. Den første produksjonen regner Samsung med vil rettes mot spesielle brukergrupper, for eksempel i militæret elelr industrien.

Men flashminne blir uansett mer og mer aktuelt også på mer vanlige datamaskiner. I fjor høst presenterte Intel en ny teknikk for hurtiglagring, Robson, som skal gi raskere oppstart ved å kjøre startprosessen fra et innebygd flashminne.