Nytt og spennende brukermiljø fra Novell

Nytt og spennende brukermiljø fra Novell

Novell Suse Enterprise 10 inneholder flere nye verktøy for både tjener og klient. Det nye brukergrensesnittet låner fra både Apple og Java-miljøene.

Salt Lake City, Utah: Toppsjef Jack Messman brukte i sin startinnledning mye tid på å understreke hvilken totalløsning som nå ligger i å velge Linux og åpen kildekode som plattform for it-løsninger. Novell har siden sin inntreden i Linux-markedet for over tre år siden utviklet den totalpakken som tar Linux fra entusiastene alene, til å bli en løsning for alle som bruker it.

Novell Brainshare i Salt Lake City er Novell sin største samling av kunder, partnere og presse for demonstrasjon og informasjonsutveksling. Starten gikk mandag morgen lokal tid, mandag kveld norsk tid.

Lansering av neste generasjon tjener og klientpakke SUSE Enterprise 10 var naturlig nok kjernesak. Men også nyheter rundt resten av løsningsporteføljen ble vist.

En viktig hilsen til eksisterende kunder av den gamle storheten Netware er at de som ønsker å kjøre klassisk Netware 6.5 fra pre-Linux-perioden nå er sikret produktstøtte fra Novell så lenge de vil kjøre programpakken - noe som er ganske unikt i industrien.

Ny klient og tjenerpakke

Neste generasjon av SUSE Linux i versjon 10 er blitt en todelt sak. Det er ikke lenger snakk om en ren tjenerpakke, men også en klientpakke med nyheter innen brukegrensesnitt og verktøy.

Brukergrensesnittet i nye Desktop 10 inneholder elementer for rask tilgang og vindubehandling som minner mye om hva vi har sett både fra Apple og som konseptgrensesnitt fra Java-miljøene. Dette inkluderer også muligheten til å lage og vise skrivebordsgrensesnitt som kuber med dedikerte oppgaver i hver kubeside. For eksempel en kubeside med videovisning, en med bilderedigering og en med Office-verktøy som man skifter omtrent som man gjør med Alt-Tab i en Windows-sesjon.

I samme rekke er at skifte av dialogvindu går som en filmstripe med visning av de ulike applikasjonsvinduene som er oppe.

Oppgavespesifikk bruk

En annen nyhet er at hele bruken kan gjøres oppgavespesifikk. Med kraftige søkeverktøy kan oppgaver fyres med utgangspunkt i et filsøk som inkluderer e-post og de siste viste web-sidene dine (!), med utgangspunkt i de mest bruke applikasjonene dine eller dine favorittverktøy.

Nye verktøy inkluderer også skikkelig administrasjon av digitale bilder, med redigeringsverktøy og versjonskontroll. En ny musikkavspiller gjør nytteverdien av mediafiler høyere, og skikkelig PnP-støtte gir rask tilkobling og lastemuligheter fra eksterne medium som musikkavspillere eller kamera.

Virtuelle verter

I tjenersiden har Novell SUSE fått de forventete oppgraderingene, og viktige nyheter er støtte for virtualisering, administrasjon og flere sikkerhetsverktøy for klientene.

En viktig sikkerhetssatsing ligger i at deres AppArmor nå er fullstendig integrert i tjenerpakken. AppArmor er en type sikkerhetsverktøy som fungerer som en slags brannmur på applikasjonsnivå, og anbefales brukt på alle applikasjoner som eksponeres direkte på Internett – som Web-sider, web-applikasjoner, DM-programmer, e-post etc.

Virtualisering er en heftig og viktig trend, og SUSE får Xen virtualiseringsstøtte, som gjør at alle SUSE 10 Serverinstallasjoner kan være verter for virtuelle maskiner – i 32- og 64-bitsmiljøer, og også for Windows-miljø om man ønsker. Støtte for para-virtualisering gir muligheter for å lage redundante, virtuelle driftsmiljø med klyngeløsninger.

Mobilitet og partnere

Nye bunteløsninger med tjener, klient, e-post/gruppevare, OpenOffice-verktøy og Zenworks-administrasjonsprogramvare lanseres som et prisgunstig alternativ, som i følge folk i Novell EMEA spesielt vil være SMB-vennlige løsninger i det europeiske markedet. Ut fra spesifikasjonene ser det ut til at Microsoft SBS vil få seg en skikkelig konkurrent fra Linux-siden med denne pakken.

Novell fortsetter utviklingen av sin identitetskontrollprogramvare, og annonserte en ny avtale med Dell for å levere administrasjonsprogramvare for Dell sine tjenermaskiner beregnet for Linux.

For Groupwise kommer nye løsninger for å gi bedre støtte for mobile klienter, inkludert push-e-poststøtte også for enheter som ikke kjører Blackberry.