Nytt toppdomene: Dot-Bit

Nytt toppdomene: Dot-Bit

Åpen kildekode-bevegelsen frykter myndigheters sensur-iver. Løsningen: Toppdomenet dot-Bit.

Tanken bak Dot-bit er å gjøre det vanskeligere for myndigheter å blokkere innhold på nettet.

Dot-Bit er nemlig basert på et peer-to-peer nettverk, noe som gjør det vanskelig å sensurere siden det ikke er kontrollert av et sentralt styringsorgan.

Prosjektet er kommet i stand som open source-bevegelsens svar på stadig større press fra myndigheter og kommersielle aktører rundt om i verden om å sensurere nettrafikk og blokkere nettsteder.

Desentralisering for åpenhet

Dot-bit lagrer ikke listene over registrerte domener sentralt. Istedet distribueres listen til brukere via peer-to-peer, noe som sørger for en høy grad av sikkerhet og anonymitet.

Offisielle domener registreres sentralt i databaser hos ICANN, noe som gjør det enkelt å blokkere nettsteder. Tilgang og vedlikehold av dot-bit-adresser kontrolleres med personlige krypteringsnøkler.

Brukere som ønsker å registrere Dot-bit domener kjøper en krypteringsnøkkel med Bitcoins. Denne nøkkelen brukes til å registrere og endre registrerte domener.

Nøkkelen sørger også for at bare eieren av et domene har mulighet til å gjøre endringer i sine registrerte adresser, som igjen blir distribuert via nettverket.

Omstridt lovforslag

Dot-bit har nettopp passert 4.000 registrerte adresser, og det er grunn til å tro at tallet vil stige. Blant annet kan det omstridte lovforslaget SOPA i USA føre til en oppsving i bruken av Dot-bit, dersom det blir godkjent i kongressen.

Lovforslaget åpner nemlig for at det skal bli forholdsvis enkelt å få blokkert nettsteder og kommersielle transaksjoner som er mistenkt for brudd på opphavsretter.

I tillegg forsøker amerikanske republikanere å få omgjort et vedtak fra FCC (Federal Commications Commission) som slår fast at bredbåndsleverandører ikke skal kunne diskriminere kundenes nettrafikk.

Åpen kildekode

Dot-bit er utviklet som åpen kildekode, og bruker teknologien Namecoin i bunnen. Namecoin er et desentralisert DNS-system som igjen er basert på den godt etablerte Bitcoin-teknologien.

Bitcoin er et peer-to-peer nettverk som lar brukere gjennomføre transaksjoner som så blir sporet og verifisert. Bitcoin er også navnet på den digitale valutaen som nettverket bruker til transaksjoner.

Dot-bit er det første prosjektet som bruker Namecoin for å bygge et DNS-system, og bruker altså .bit som top-leveldomene.

For flere detaljer på hva Dot-bit har å tilby, se prosjektets nettsted som tilbyr kildekode, instruksjoner og annen informason.