Nytt virus sletter porno og mp3-filer

Et nytt, "moralsk" trojanervirus retter seg spesielt mot fildelere.

Det er oppdaget et nytt virus, en trojaner som "tar loven i egne hender". Viruset skal, absurd nok, beskytte brukeren mot destruktiv kode som har sneket seg inn via fildelingsnettverk, melder techworld.com.

Trojaneren snuser etter videoer og bilder lastet ned via fildelingsnettverk.

Trojan/Erazer-A Trojan ser etter standardmappene for nedlasting av filer i formater som MP3, AVI, MPEG, WMV, Gif og Zip. Alle filer med slike filnavn blir slettet fra mappene som viruset søker opp og finner.

Beskytter og stjeler

Sikkerhetsselskapet Sophos antar at siden denne trojaneren utelukkende går inn i de bestemte katalogene som er benyttet av fildelingsprogrammer, er hensikten å beskytte pc-ene mot destruktiv kode fra fildelingsrogrammer, som er en av de vanligste "smitteveiene" for sabotasjekode.

Men dette er en lunefull liten djevel. Trojaneren forsøker nemlig også å manipulere sikkerhetsprogrammer slik at disse hjelper til med "jobben". På denne måten blir brukeren utsatt for mer generell smittefare og ustabilitet. I tillegg ser det også ut til at viruset stjeler informasjon.

Borgervern

Sophos har døpt viruset en vigilante-trojaner. Vigilante er det amerikanske uttrykket for borgervern, at innbyggere tar loven i egne hender.

- Erazer Trojan er en borgerverner verdt en Charles Bronson-film, som tar loven i sine egene hender. Men denne trojaneren er også fullt ut i stand til å slette ut "uskyldige" filer, sier Graham Cluley i Sophos til Techworld.com.

Men for å gjøre ironien komplett, sprer denne borgerverneren seg på samme måte som filene den tar sikte på å slette ut, altså via fildelingsnettverk.

Selv om den skulle ha ridderlige hensikter, i den grad den fjerner annen destruktiv kode, kan den også utnyttes til mer destruktive formål.

- Jeg tror ikke denne trojaneren er skrevet med gode intensjoner, siden den forsøker å skru av sikkerhetsinnstillinger, sier Cluley.

Les også:

Virus stjeler kontokoder

Nye virus tømmer kontoen din

RFID-brikker trues av virus

Antivirusprogram sletter Excel