Nytt Windows-filsystem i beta

WinFS, det nye filsystemet for Windows, er ute i første betaversjon. Det er nesten et år senere enn først planlagt, likevel tidligere enn ventet.

WinFS limer sammen funksjonene for database-indeksering i Microsofts SQL Server med filsystemet i datamaskinen, slik at brukere kan lagre og søke etter alle typer filer, fra bilder og epost til dokumenter og medieinnhold.

Når er filsystemet tilgjengelig for abonnenter på Microsofts utviklernettverk, MSDN (Microsoft Developer Network).

WinFS skal gjøre det enklere for brukerne å organisere sine data. Det blir også mulig å overlate organiseringen av data til egne applikasjoner som tar seg av denne jobben.

For eksempel kan WinFS-brukere, ifølge Microsofts pressemelding (LINK), lage forespørsler av typen "vis meg all epost fra folk jeg skal møte denne uka".

Sent og tidlig

Egentlig skulle WinFS lanseres som en del av Longhorn, nå kjent som Windows Vista.

Men i august i fjor måtte Microsoft vedgå at filsystemet ikke ble klart til de første betaene av det nye operativsystemet. For noen måneder siden sa Microsoft at filsystemet ville foreligge i betaversjon når Longhorn/Vista var ferdig, en gang i 2006.

Men selv om WinFS etter den opprinnelige planen altså er grundig forsinket, er det for mange overraskende at betaversjonen er klar nå. Begrunnelsen for å slippe første beta nå, er å gi utviklerne muligheten til grundig testing med ulike applikasjoner.

-- Vi trenger mange tilbakemeldinger for at dette skal bli korrekt. Dernest kan vi bygge et system slik at det blir mulig å bygge applikasjoner, som i sin tur vil gjøre sluttbrukerne i stand til å få oversikt over sine data og få grep de nye måtene å organisere og utforske informasjon på, sier Quentin Clark, Microsoft-direktør med program-ansvar for WinFS.

Fri fra applikasjonene

Blant de nye funksjonene er en ny "Item Data Model", som frigjør visse data-typer, så som RSS-feeds og kalendar-oppføringer, fra sine applikasjoner. I praksis betyr det at slike data via skjemaer kan styres og deles på samme måte som filer.

WinFS skal også sørge for en ny dataplattform i Windows, slik at utviklere kan skrive applikasjoner i selve Windows, i stedet for å måtte skrive sine egne, proprietære datalagre.

WinFS beta 1 får støtte for Windows XP. Hvilke operativsystemer som vil støttes i den endelige utgaven av det nye filsystemet, blir avgjort på grunnlag av tilbakemeldingene fra kunder og utviklere i utviklingssyklusen.

Er du mer enn gjennomsnittlig interessert i Win FS, kan det være verdt å sjekke ut dette nettstedet . Lurer du på hva en RSS Feed er, finner du en god artikkel her.